Accuwisselstation: concurrent of kans voor tankstation

Het lijkt nog toekomstmuziek maar het AccuWisselStation (AWS) zou eerder een geduchte concurrent kunnen worden van het tankstation dan gedacht. Nog dit jaar zal Better Place het eerste AWS bouwen bij Schiphol waar binnen 5 minuten de accu van een elektrische auto kan worden gewisseld. Daarmee lijkt de grootste horde voor het elektrisch rijden te zijn genomen.

Het Amerikaans-Israëlisch bedrijf Better Place is sinds 2007 bezig met de ontwikkeling van een AccuWisselStation en heeft al 750 miljoen dollar geïnvesteerd.

Kansen

Overigens ziet voorzitter Ewout Klok van de  BETA een AccuWisselStation niet zozeer als een concurrent maar meer als een kans. “Pomphouders zijn creatieve mensen die kansen oppikken. Als er door zo’n wisselstation veel animo ontstaat voor het elektrisch rijden dan zie ik hier zeker mogelijkheden. Tankstations zijn namelijk al volledig ingericht op de automobilist dus daar zou best een AWS naast kunnen staan. Maar dan moet de overheid nu onderhand eens een keuze gaan maken in welke nieuwe brandstof uiteindelijk wordt geïnvesteerd. Momenteel wordt er overal maar een beetje met subsidies gestrooid en wacht de klant af. En dus ook de pomphouder.”

Wasstraat

Het batterijwisselstation van Better Place ziet eruit als een wasstraat. Renault  ontwierp er speciaal auto’s voor met een verwisselbaar batterijpakket. Wanneer de auto in het station staat, wordt de bodemplaat schoon gesproeid en openen twee luiken in vloer. De auto blijkt dan op een reparatiebrug te staan. Een schaarmechanisme onder de brug neemt het 250 kilogram lege batterijpakket uit de auto en plaatst een vol pakket. Binnen vijf minuten kan de auto doorrijden.

Testauto’s

Momenteel rijden er zo’n zestig testauto’s rond in Israël en veertig in Denemarken. Dit jaar komen de eerste commerciële modellen van de Renault Fluence Z.E. (Zero Emission), een vierdeurs sedan, op de markt. De batterij ter waarde van 9.000 euro blijft eigendom van Better Place. Een bijkomend voordeel van het scheiden van het eigendom van auto en batterij is dat de elektrische auto concurrerend wordt met een auto met verbrandingsmotor. De Renault Fluence Z.E. gaat ongeveer 25.000 euro kosten.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Accuwisselstation: concurrent of kans voor tankstation | TankPro.nl

Accuwisselstation: concurrent of kans voor tankstation

Het lijkt nog toekomstmuziek maar het AccuWisselStation (AWS) zou eerder een geduchte concurrent kunnen worden van het tankstation dan gedacht. Nog dit jaar zal Better Place het eerste AWS bouwen bij Schiphol waar binnen 5 minuten de accu van een elektrische auto kan worden gewisseld. Daarmee lijkt de grootste horde voor het elektrisch rijden te zijn genomen.

Het Amerikaans-Israëlisch bedrijf Better Place is sinds 2007 bezig met de ontwikkeling van een AccuWisselStation en heeft al 750 miljoen dollar geïnvesteerd.

Kansen

Overigens ziet voorzitter Ewout Klok van de  BETA een AccuWisselStation niet zozeer als een concurrent maar meer als een kans. “Pomphouders zijn creatieve mensen die kansen oppikken. Als er door zo’n wisselstation veel animo ontstaat voor het elektrisch rijden dan zie ik hier zeker mogelijkheden. Tankstations zijn namelijk al volledig ingericht op de automobilist dus daar zou best een AWS naast kunnen staan. Maar dan moet de overheid nu onderhand eens een keuze gaan maken in welke nieuwe brandstof uiteindelijk wordt geïnvesteerd. Momenteel wordt er overal maar een beetje met subsidies gestrooid en wacht de klant af. En dus ook de pomphouder.”

Wasstraat

Het batterijwisselstation van Better Place ziet eruit als een wasstraat. Renault  ontwierp er speciaal auto’s voor met een verwisselbaar batterijpakket. Wanneer de auto in het station staat, wordt de bodemplaat schoon gesproeid en openen twee luiken in vloer. De auto blijkt dan op een reparatiebrug te staan. Een schaarmechanisme onder de brug neemt het 250 kilogram lege batterijpakket uit de auto en plaatst een vol pakket. Binnen vijf minuten kan de auto doorrijden.

Testauto’s

Momenteel rijden er zo’n zestig testauto’s rond in Israël en veertig in Denemarken. Dit jaar komen de eerste commerciële modellen van de Renault Fluence Z.E. (Zero Emission), een vierdeurs sedan, op de markt. De batterij ter waarde van 9.000 euro blijft eigendom van Better Place. Een bijkomend voordeel van het scheiden van het eigendom van auto en batterij is dat de elektrische auto concurrerend wordt met een auto met verbrandingsmotor. De Renault Fluence Z.E. gaat ongeveer 25.000 euro kosten.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.