Nieuwe Opel Zafira op aardgas met groter bereik

Opel breidt het aanbod van de nieuwe Zafira Tourer uit met een nieuwe ecoFLEX-versie op aardgas/groen gas. Deze Zafira CNG heeft een actieradius van 530 kilometer.

De Zafira Tourer 1.6 CNG (Compressed Natural Gas) Turbo ecoFLEX is uitgerust met een 110 kW/150 pk en 210 Nm sterke 1.6-liter motor. Die werkt op aardgas/groen gas en op benzine. De prestaties mogen met een topsnelheid van 200 km/uur zonder meer goed genoemd worden. Toch neemt de motor genoegen met 4,7 kilogram (7,2 m3) aardgas per 100 kilometer over de gemengde cyclus. Daarmee is hij 6 procent zuiniger dan de vorige Zafira CNG. CO2-uitstoot werd teruggedrongen tot 129 g/km (was 139 g/km) en de motor is Euro 5 schoon. Wanneer hij op 100 procent biogas rijdt, is de Zafira CNG bijna klimaatneutraal.

Toegenomen

Op aardgas/groen gas is het rijbereik van de Zafira CNG met een kwart toegenomen. Niet alleen omdat de motor zuiniger is geworden, maar ook omdat de lichtgewicht tank geen 21 liter, zoals bij de voorganger, maar 25 liter inhoud heeft. Het rijbereik steeg daardoor naar 530 kilometer. Niet in de laatste plaats omdat de mechanische drukregelaars plaats hebben gemaakt voor elektronische. De elektronische regelaars zorgen ervoor dat wanneer de gascilinders bijna leeg zijn, zelfs de kleine restanten gas efficiënt benut kunnen worden.

Actieradius

Opel was de eerste fabrikant die zijn motoren optimaliseerde voor het gebruik op aardgas aan de hand van het intelligente monovalent Plus systeem. Dit systeem maakt dat de motor efficiënt op CNG draait en bovendien op benzine kan rijden. Dankzij de hulptank van 14 liter wordt de actieradius met 150 kilometer vergroot.

Lagere kosten

CNG-voertuigen zoals de nieuwe Zafira Tourer bieden beduidend lagere kosten dan hun evenknieën op benzine. In Nederland is groen gas/aardgas bijvoorbeeld fors (ongeveer 50 procent) goedkoper dan benzine.
De prijzen van de Zafira Tourer CNG beginnen bij 31.895 euro. De auto kan nu al besteld worden. Zo meldt Dichtbij.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.