Hogere benzineprijs leidt niet tot minder kilometers

Een hoge benzineprijs leidt niet tot een vermindering van het aantal gereden kilometers in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), meldt Verkeersnet.nl.

De afgelopen jaren zijn de prijzen aan de pomp gestegen, maar dat heeft er volgens KiM ogenschijnlijk niet toe geleid dat er minder wordt gereden.

Snelwegen

Volgens KiM heeft dat onder meer te maken met het feit dat een reductie in autokilometers door hogere brandstofprijzen voor een deel wordt gecompenseerd door de aanleg van extra snelwegen cq. rijstroken op snelwegen. Voor het hoofdwegennet geldt dat 1% uitbreiding, dat gaat dan om ongeveer 125 km extra rijstroken, op korte termijn leidt tot circa 0,4% extra aanbod van mobiliteit. Op lange termijn levert deze capaciteitsuitbreiding een extra aanbod van 0,5% voertuigkilometers op, aldus KiM.

Mobiliteit

Overigens is de brandstofprijs op zich wel van invloed op de mobiliteit, zo blijkt uit de analyse die de periode 1980-2009 betreft. Als de prijs van benzine van 1,40 euro per liter stijgt, leidt dat tot een reductie van de afgelegde hoeveelheid autokilometers op lange termijn met circa 2,5 procent. Zuiniger auto’s maken daarbij niet het verschil. Dat effect wordt kennelijk gecompenseerd door de verzwaring van het wagenpark, aldus KiM.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.