tankstation, nacht, avond, 24 uur

Aantal tankstations in Nederland blijft stabiel

Het aantal tankstations in Nederland blijft zeer stabiel. In 2011 waren er in totaal 4206 tankstations ten opzichte van 4207 tankstations een jaar eerder. De verhouding bemand-onbemand begint daarentegen wel te veranderen. Waren er in 2008 nog 1115 onbemande tankstations tegenover 3128 bemand. In 2011 zijn er 1368 onbemande tegenover 2838 bemande tankstations Dat blijkt uit cijfers van Bovag en Petrolview.

Grote vijf

Uit de cijfers blijkt verder dat de ‘grote vijf’: Shell, Texaco, BP, Total en Esso niet verder groeien in de markt maar op kleine schaal tankstations inleveren. Daar tegenover staat de groei van het aantal onbemande stations met TinQ als koploper. Ook AVIA, Firezone, Tango en Amigo behoren tot de grootste stijgers.

Plafond

Volgens Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (Nove) geeft de stabilisatie aan dat het plafond in Nederland qua tankstations is bereikt. “Ik verwacht niet dat volgend jaar de omzet van motorbrandstoffen nog zal stijgen. Dus zal ook het aantal tankstations uiteindelijk minder worden.”

“In welk tempo dat gaat is nog niet te zeggen. Geen enkele pomphouder wil zijn bedrijf opgeven natuurlijk. Wel is duidelijk dat we makkelijk met 1000 tankstations minder zouden kunnen om de klant te bedienen.”

Inwoners

Gemeten naar het aantal inwoners per tankstation, blijkt dat er een stijgende lijn is qua gemiddeld aantal inwoners per tankstation. In 2005 was er nog sprake van 3.775 inwoners per tankstation, in 2008 steeg dit naar 3.866 inwoners per station en in december 2010 was dit 3.959 inwoners per station.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.