benzineprijs, wereld, tabel, Carbuzz

Carbuzz: ‘Nederland hoogste benzineprijs ter wereld’

benzineprijs, wereld, tabel, Carbuzz

De benzineprijs in Nederland is met een adviesprijs van 1,734 euro voor een liter Super de hoogste ter wereld. Dat beweert althans de Amerikaanse website voor autoliefhebbers carbuzz.com. In het olierijke Venezuela is de prijs het laagst. Door flinke subsidies op de brandstof wordt daar slechts 2 cent per liter betaald.

Vanwege de economische crisis en onrust in olieproducerende landen stijgen wereldwijd de benzineprijzen.

Accijns

Dat heeft hoegenaamd niets te maken met de wensen van de pomphouder maar ligt vooral aan de enorme accijnsen die op benzine en andere brandstoffen in Nederland wordt geheven. Zo zit op een liter benzine maar liefst 72 eurocent accijns.

Over de totale literprijs wordt ook nog eens btw afgedragen. Dat is dus een belasting op een belasting wat tamelijk uniek is in de wereld. Zonder de belastingen zou de kale literprijs in Nederland 67,3 eurocent zijn.

Laag

Ook andere Europese landen staan aan de top. Het gaat om Noorwegen, Italië, Denemarken en België. In het olierijke Venezuela worden de brandstofprijzen structureel laag gehouden en als politiek instrument gebruikt. Een liter benzine kost er omgerekend 2,3 eurocent per liter. Andere goedkope landen zijn Nigeria, Egypte en Koeweit.

Bekijk in onderstaande tabel de prijs per land in dollars/gallon.

tabel, benzineprijs, wereld, Carbuzz, dollar/gallon

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Carbuzz: ‘Nederland hoogste benzineprijs ter wereld’”

Reconnection|03.12.11|23:31

Het is toch van de zotte dat wij blauw moeten betalen en daar ergens in venzezuela kunnen ze voor 12 cent per liter tanken wat een onzin. nee laten we de burgens uit melken die moeten toch benzine kopen. Niemand maar ook niemand doet er iets tegen…. belachelijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.