Vuilniswagens gaan rijden op bananenschillen

Afvalverwerker Meerlanden in de Haarlemmermeer laat een deel van haar wagenpark sinds donderdag rijden op bananenschillen en herfstbladeren. Op de locatie van afvalbedrijf in Rijsenhout wordt groen gas gemaakt van groente- fruit- en tuinafval wat onder meer wordt gebruikt als klimaatneutrale autobrandstof.

De Meerlanden maakt hiermee een grote sprong op weg naar een lokale circulaire economie: gft-afval wordt ingezameld bij bewoners in de regio, verwerkt op de eigen locatie in Rijsenhout en precies daar ook weer gebruikt: de inzamelwagens van De Meerlanden rijden klimaatneutraal op het zelf ingezamelde gft-afval.

Opwerkingsinstallatie

Ballast Nedam IPM realiseerde de opwerkingsinstallatie om van ruw biogas groengas te maken en het groengastankstation op locatie. CNG Net, een dochteronderneming van Ballast Nedam, exploiteert het groengastankstation op het eigen terrein van de Meerlanden en openbare vulpunten op andere locaties in Nederland.

Tanken

50.000 Ton gft-afval wordt jaarlijks eerst vergist en daarna gecomposteerd. Bij vergisten komt biogas vrij. Daarvan maken ze bij De Meerlanden groengas (met aardgaskwaliteit). Het groengas wordt ingevoed in het lokale aardgasnet. In de regio Haarlemmermeer zijn vier gasvulpunten gerealiseerd waar gas van de Meerlanden kan worden getankt.

1250 Voertuigen

Als de installatie optimaal draait, produceert De Meerlanden ongeveer 3 miljoen m3 groengas per jaar; voldoende voor ongeveer 1.250 voertuigen. Bij De Meerlanden rijden nu 37 (10 in bestelling) van de in totaal 128 wagens op groengas (prullenbakkenwagens, bestelwagens, een veegwagen, inzamelwagens). In 2016 kan De Meerlanden haar diensten bijna volledig klimaatneutraal uitvoeren; dan rijden alle wagens op groengas.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vuilniswagens gaan rijden op bananenschillen | TankPro.nl

Vuilniswagens gaan rijden op bananenschillen

Afvalverwerker Meerlanden in de Haarlemmermeer laat een deel van haar wagenpark sinds donderdag rijden op bananenschillen en herfstbladeren. Op de locatie van afvalbedrijf in Rijsenhout wordt groen gas gemaakt van groente- fruit- en tuinafval wat onder meer wordt gebruikt als klimaatneutrale autobrandstof.

De Meerlanden maakt hiermee een grote sprong op weg naar een lokale circulaire economie: gft-afval wordt ingezameld bij bewoners in de regio, verwerkt op de eigen locatie in Rijsenhout en precies daar ook weer gebruikt: de inzamelwagens van De Meerlanden rijden klimaatneutraal op het zelf ingezamelde gft-afval.

Opwerkingsinstallatie

Ballast Nedam IPM realiseerde de opwerkingsinstallatie om van ruw biogas groengas te maken en het groengastankstation op locatie. CNG Net, een dochteronderneming van Ballast Nedam, exploiteert het groengastankstation op het eigen terrein van de Meerlanden en openbare vulpunten op andere locaties in Nederland.

Tanken

50.000 Ton gft-afval wordt jaarlijks eerst vergist en daarna gecomposteerd. Bij vergisten komt biogas vrij. Daarvan maken ze bij De Meerlanden groengas (met aardgaskwaliteit). Het groengas wordt ingevoed in het lokale aardgasnet. In de regio Haarlemmermeer zijn vier gasvulpunten gerealiseerd waar gas van de Meerlanden kan worden getankt.

1250 Voertuigen

Als de installatie optimaal draait, produceert De Meerlanden ongeveer 3 miljoen m3 groengas per jaar; voldoende voor ongeveer 1.250 voertuigen. Bij De Meerlanden rijden nu 37 (10 in bestelling) van de in totaal 128 wagens op groengas (prullenbakkenwagens, bestelwagens, een veegwagen, inzamelwagens). In 2016 kan De Meerlanden haar diensten bijna volledig klimaatneutraal uitvoeren; dan rijden alle wagens op groengas.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.