Pomphouder mag benzinedief aanslaan voor 151 euro

Veroordeelde benzinedieven moeten voortaan een schadevergoeding van 151 euro betalen aan de eigenaar van het tankstation. De vergoeding komt bovenop de terugvordering van de kosten van de gestolen brandstof. Het initiatief is afkomstig van het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD) en pomphouders kunnen zich aanmelden voor de regeling op  www.afrekenenmetwinkeldieven.nl

Pomphouders in Nederland zijn jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen euro kwijt aan benzinediefstal. Dat zijn alleen de kosten van de hoeveelheden brandstof die zonder te betalen zijn meegenomen.

Daarnaast maken pomphouders ook kosten vanwege het doen van aangifte, oponthoud en overlast. Deze kosten zijn gestandaardiseerd op 151 euro en zullen voortaan op de dief worden verhaald. Dit naast de terugvordering van de gestolen brandstof. Daarvoor moet de pomphouder zich wel inschrijven op de website.

Effectief

De tankondernemer is daar zelf weinig tijd aan kwijt. Hendrik-Jan Kaptein van HBD: “We zien inderdaad dat de aanpak effectief is. Zeker als de deelname aan de regeling goed duidelijk gemaakt wordt aan de klanten. In dit geval aan de pomphouders.”

“Overigens geldt de regeling voor alle diefstal, dus ook voor artikelen uit de shop. Ook dan kan bij een heterdaad schadevergoeding schadevergoeding worden geclaimd.”

Extra wapen

Voorzitter Clemens van Hulten van BOVAG-tankstations is blij met de regeling. “Zo maken we het tanken zonder te betalen een stuk onaantrekkelijker. En we weten dat deze regeling werkt: in de afgelopen periode heeft HBD in de detailhandel al 1.700 maal de schade kunnen verhalen op een winkeldief.”

“We zien het als een extra wapen in de strijd tegen diefstal. Vandaar dat we onze leden aanraden hieraan mee te doen.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.