Fred Teeven, VVD

Teeven: ‘Inzet filefuik tegen benzindieven mag’

Fred Teeven, VVD

De politie mag als uiterst middel een file veroorzaken om zo vluchtende criminelen tegen te houden. Om de politie verantwoordelijk te houden voor een dodelijk ongeval als laatst op de A2, is onterecht.

Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zondag in het programma Eva Jinek op zondag.

Gevaar

Vorige week kwam een 35-jarige man om het leven toen twee benzinedieven met hun auto vol op een file botsten. De file was bewust veroorzaakt door de politie om de dieven tegen te houden. Het middel werd onder meer door de ANWB bekritiseert. Het zou de levens van argeloze automobilisten in gevaar brengen.

Onderzoek

Het inzetten van een filefuik is overigens al in een eerder stadium afgeraden door deskundigen. Zij vinden het gebruik van een menselijk schild een “buitenproportioneel middel’.

Volgens Teeven bestaat er inderdaad een risico dat er ongelukken gebeuren bij de inzet van een filefuik. Maar de risico’s van een wilde achtervolging op de weg zijn even groot, vindt hij.

Tweede Kamer

Een meederheid in de Tweede Kamer steunt de staatssecretaris en vindt dat de politie zelf moet kunnen oordelen of ze een filefuik inzet of niet. Het moet dan wel als uiterste middel worden gebruikt.

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.