Bijrijder benzinedief

Benzinedief houdt politie verantwoordelijk voor dode

Een 24- jarige Rotterdammer die samen met zijn vader afgelopen zaterdag achterna werd gezeten door de politie en daarbij een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A2, houdt de politie hiervoor verantwoordelijk. Dat zegt de Rotterdammer in het programma Nieuwsuur. De twee hadden eerder op de dag benzine gestolen bij een tankstation in Culemborg. Dat leidde tot een wilde achtervolging met een onschuldig slachtoffer als gevolg.

De Rotterdammer geeft toe dat hij en zijn 47-jarige vader fout zaten door benzine te tanken zonder te betalen, maar dat de politie te zware middelen heeft ingezet om ze te stoppen. Het bewust veroorzaken van de file door de politie heeft volgens de benzinedief geleid tot de dood van een 35-jarige automobilist uit Maastricht.

Paniek

“Op het moment dat de politie een menselijk schild inzet, nemen ze een enorm risico. Stoppen was voor ons op dat moment niet meer aan de orde.” De man zegt dat hij en zijn vader in paniek zijn geraakt.Tijdens de achtervolging werd over en weer getracht auto’s van de weg te rijden. “We konden nergens meer heen toen we heen en weer werden geslingerd tussen de politieauto’s.”

Camera’s

Advocaat Gerald Roethof, die de twee mannen vertegenwoordigt, sluit zich bij zijn cliënt aan. “Aanvankelijk was er geen sprake van een dollemansrit.” Volgens Roethof is het een terechte vraag waarom zijn cliënten benzine stalen. “Maar bij tankstations hangen camera’s waarmee je kan zien wie er getankt heeft. De politie draagt minimaal gedeelde verantwoordelijkheid voor de dood van de automobilist.”Overigens reden de benzinedieven in een auto met valse kentekenplaten.

Doodslag

Het OM liet dinsdag weten niet inhoudelijk op de uitlatingen te willen reageren. Zij leggen de bestuurder doodslag ten laste. De rechter-commissaris in Utrecht heeft dinsdag het voorarrest van de vader met 2 weken verlengd. Zijn zoon is alweer op vrije voeten.

Auteur: Redactie

45 reacties op “Benzinedief houdt politie verantwoordelijk voor dode”

Willy|26.10.11|11:49

Hoe gemakkelijk legt deze crimi het weer bij een ander neer. Als je een risico neemt, bijvoorbeeld stelen zoals in dit geval, weet je ook dat je gepakt kan worden. Als je dan ziet dat het een verloren strijd is kan je ook gewoon stoppen en je verlies nemen. Zij, vader en zoon, hebben willens en wetens deze foute keuze gemaakt want van Culemborg tot Abcoude heb je nog al wat bedenktijd. Verschrikkelijk voor het slachtoffer en nabestaande, gewoon dood door schuld voor beide!

peter|26.10.11|11:58

Je kunt je kunt zeggen wat je wilt, maar zij (de autodieven) zijn schuldig. Zij reden zo hard op de snelweg dat ze een dodelijk ongeluk veroorzaakten. Ja zij en niet hij; de meerijder (zoon) is medeverantwoordelijk.

wijtenga|26.10.11|12:01

Hoe haalt de politie het in zijn hoofd om voor een gestolen tank benzine een dergelijke actie te ondernemen.Willens en Wetens een file veroorzaken met als gevolg een dodelijk slachtoffer.waar gaat het heen in dit Land enige intelligentie mag toch wel verwacht worden binnen een apparaat wat politie heet.

Dolf|26.10.11|12:01

“stoppen was voor ons niet meer aan de orde” – Dus breng je met je crimineel gedrag maar anderen in gevaar. Vervolgens leg je de schuld van de gevolgen van je crimineel gedrag bij een andere. Heropvoeding voor vader en zoon in een opvoedingskamp!

Kristel|26.10.11|12:04

Ze hadden inderdaad kunnen toegeven door te stoppen.Maar sinds wanneer gebruikt de politie onschuldige omstanders om iemand tot stoppen te brengen?Er is iemand overleden mede dankzij de politie.Als er normaal gesproken word doorgereden bij het tanken zonder te betalen gaat de politie de dader thuis opzoeken.Zo is het altijd gegaan,ik heb het vaak genoeg gezien in de tijd dat ik nog bij een tankstation werkte.Geef deze twee de straf voor diefstal maar niet voor dood door schuld.

Jasper|26.10.11|12:09

Mijn mening:
Je mag er toch vanuit gaan dat de politie de risico’s goed tegen elkaar af kan wegen tussen het op gepaste afstand volgen van een verdachte (desnoods met meerdere voertuigen) en het, met alle risico’s van dien, tot stoppen dwingen door gebruik te maken van onschuldige mensen door deze als blokkade te gebruiken.
De gekozen inzet om deze verdachten tot stoppen te dwingen op deze wijze met de nodige risico’s staat m.i. niet in verhouding met het feit waarvan zij verdacht werden.

andre|26.10.11|12:12

dit doet de politie over de hele wereld om op deze mannier criminelen van de weg te halen.ze moeten die twee voor een jaar of vier opsliuiten in een cel van twee bij twee dan kunnen ze elkaar mischien nog wat fatsoen bijbrengen plus ze moeten die gasten alle twee het rijbewijs voor het leven afhalen de hoeven ze ook geen benzine meer te jatten.

koos|26.10.11|12:17

Zijn advocaat steunt dit betoog. Natuurlijk. Gaat hij nu ook schadevergoeding claimen voor dit stelletje criminelen?
Het middel van de KLPD vindt ik ook zwaar, maar wie zegt dat zij niet met gestolen kentekenplaten rijden en hierdoor via camera’s opspoorbaar zijn?
De politie moest ze staande houden, maar het blijkt dat je ook als 47-jarige nog een onbenul mag zijn van hun raadsheer.

Robert|26.10.11|12:24

Politie auto’s rammen, valse kenteken platen en stelen en dan nog de Politie verantwoordelijk houden!
Alle lof voor het optreden van de Politie, complimenten, EINDELIJK!!!
Ga zo door a.u.b.

Vreselijk voor de nabestaanden, mijn oprechte condoleances.

jan|26.10.11|12:25

Jammer dat er advocaten zijn die hier in mee gaan. Melkkoetje voor de ciris zeker. Oppakken die lui en een enkeltje verweggistan.

remco|26.10.11|12:25

Het was gewoon voorbedachte rade… de kentekenplaten kloppen niet. Ze reden in een Focus en de platen zijn van een Punto…
Dus ze waren niets goeds van plan…

dr. Frankenstein|26.10.11|12:37

Jammer dat een onschuldige het slachtoffers is geworden van de criminelen. We weten allemaal dat de meeste benzine dieven in gestolen auto’s rijden, in ieder geval met valse kentekenplaten. Dat was hier ook het geval.
Onze getinte medelanders zijn meestal geneigd om de schuld overal te zoeken behalve bij zichzelf. De politie heeft volstrekt juist gehandeld. Als zelfs de politie criminelen zou laten lopen dan is het hek van de dam. Jammer dat deze criminelen zich zelf niet hebben doodgereden.

Jasper|26.10.11|12:42

Ik praat absoluut niet goed wat de verdachten hebben gedaan en ze hadden ook moeten stoppen na het krijgen van een stopteken. Ik vind wel dat de Politie hier meerdere opties had en één van de allerslechtste heeft gekozen.
Indien niemand gewond was geraakt of overleden en de verdachten op tijd (voor de file) gestopt waren, dan was er nu niet zo’n ophef geweest over de gekozen actie van de Politie, maar dan nog stond het genomen risico niet in verhouding met het feit waarvan zij verdacht werden.

Sjoerd|26.10.11|12:50

Ben het 100% eens met de 1e schrijver, 26.10.11 | 11:49 | Willy, schandalig wat deze 2 idioten hebben veroorzaakt. Samen met je vader of andersom, samen met je zoon benzine stelen en daarna de schuld ook bij de politie te leggen, nogmaals schandalig!
Wat een opvoeding zullen deze 2 kinderen van 24 en 47 jaar hebben genoten.
Moord met voorbedachte rade! Opsluiten die 2 idioten.

ArendQ|26.10.11|12:51

Dat hier nog een discussie over moet onstaan. En dat er mensen zijn die het nog met deze mafkees eens is ook. Even een uitleg. Een file zie je in de verte al. Als dat niet zo zou zijn zouden er elke dag erg veel ongelukken gebeuren. Want er zijn elke dag files. Het ging er gewoon om stoppen was geen optie met dit als gevolg. Dan moet je later niet gaan zitten janken over andere. Advocaaat zegt ze reden eerst normaal. Meneer de advocaat ze hoorde te stoppen en helemaal niet te rijden.

Gert|26.10.11|12:52

waar haal je het lef vandaan de schuld bij iemand anders te leggen! jullie rijden iemand dood! je bent naast een dief ook nog eens een moordenaar! Draag je schuld als een kerel en respecteer familie slachtoffer, maar ja criminelen zijn geen echte kerels maar in en in laf!

Mike|26.10.11|13:13

Natuurlijk is het wel de schuld van deze dieven. Als je door blijft scheuren, terwijl er auto’s om je heen stil staan, weet je gewoon dat je levensgevaarlijk bezig bent.

Dit is gewoon het makkelijkste excuus voor hun, zodat ze geen grote straf krijgen. En domme opmerkingen maken als “Stoppen was voor ons op dat moment niet meer aan de orde.”

Zoon 2 jaar, vader 8 jaar.

Jantje|26.10.11|13:18

Ik heb hier geen goed woord voor over. Zeker als het waar is dat zij met valse kentekenplaten reden. Kan “zoonlief” niet meer op zijn vader inpraten om te stoppen? Waarom wordt “zoonlief” vrij gelaten? Nee. Rijbewijs afnemen en beiden voor jaren achter slot en grendel zetten. Voor mij is het gewoon schorem.

Arie van Hemmen|26.10.11|14:39

Dergelijke achtervolgingsacties van politie leiden vaker tot gevaarlijke situaties. Dat is de politie welbekend. Er zijn alternatieven voor dergelijke acties. Ook dat is de politie welbekend. Toch heeft de politie willens en wetens de achtervolging op deze wijze ingezet. Daarom is de politie verantwoordelijk voor noodlottige afloop.
De dieven zijn als opgejaagd wild niet toerekeningsvatbaar op het moment van de
aanrijding.

Jasper|26.10.11|15:34

@Arie van Hemmen
Ik ben het helemaal met je eens dat wanneer je een voortvluchtige nog verder opjaagt je er rekening mee moet houden dat deze meer naast zich en in de achteruitkijkspiegel zal kijken dan voor zich waar een file gecreëerd wordt. Dit is iets dat ze, neem ik aan, ook bij de Politie weten…

Jasper|26.10.11|15:40

@Arie van Hemmen,
Ik ben het met je eens dat als je een voortvluchtige op gaat jagen, je er rekening mee moet houden dat deze zijn aandacht verlegt naar de achtervolgers ipv de situatie voor zich op de weg. Het gebeurt al vaak zat dat ‘oplettende’ verkeersdeelnemers achterop een file rijden.

Een file creëren lijkt mij in dit geval iets dat je niet zou moeten doen en ik neem aan dat de Politie ook weet dat een opgejaagd persoon meer aandacht heeft voor zijn achtervolgers dan iets anders

Dennis|26.10.11|18:37

Sjonge jonge…. Dat er mensen zijn die het voor deze ongelooflijke mafketel opnemen!
NATUURLIJK is het de schuld van deze benzinedieven!
Misschien heeft de politie ook fouten gemaakt, maar deze 2 ik-moet-netjes-blijven-dus-ik-mag-nu-niet-typen-wat-ik-denk mensen zijn de schuldigen!

Verder wil ik mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer.

miep|26.10.11|20:39

Ze kunnen beter poortjes plaatsen , en bij betaling van de benzine een kaartje geven voor uit te rijden door de poortjes. is veiliger

Jasper|26.10.11|20:46

@Dennis,
Ik neem het niet op voor een mafketel, maar ik probeer mij op de feiten te richten.
Stel dat iemand, midden in de stad, jou beroofd en er met jouw €70 vandoor gaat. De Politie ziet dit en lost eerst 4 waarschuwingschoten en schiet, na geen resultaat om de rover te stoppen, gericht en raakt daarbij, buiten de dader in zijn been, ook een onschuldige voorbijganger die aan zijn verwonding overlijdt.. Ben jij dan blij dat de dader uiteindelijk gestopt wordt door het optreden van deze agent?

Henk|27.10.11|00:03

Hoe haal je het in je hoofd: stelen, valse platen, politie-auto’s van de weg drukken en vervolgens op een file inrijden. En dán de politie de schuld geven! Ben blij dat vader van de weg af is (hoop héél lang) en dat hij verder geen andere slachtoffers kan maken. Natuurlijk is de zoon ook slachtoffer, namelijk van een hele slechte opvoeding. Maar misschien is dit een levensles voor hem!

Ronald|27.10.11|09:29

Ik maak mij zorgen als ik hoor dat er zoveel mensen zijn die nu alleen de politie de schuld geven! De focus wordt nu onterecht door de media en zoonlief op de politie gelegd waardoor je allerlei zinloze discussies krijgt. Het lijkt mij een beetje omgekeerde wereld. Als de politie niks gedaan was het weer slappe hap geweest Het is toch te gek voor woorden dat een mafketel van 47jaren oud met zijn zoon benzine jat en vervolgens alle stoptekens negeert met dit als gevolg!!

Jasper|27.10.11|09:53

Verdachten jatten benzine en negeren stopteken = politie zet menselijk schild in (zonder dat deze dat weten) om de verdachten te stoppen? Logisch!

Jasper|27.10.11|09:57

Als de politie hiermee wegkomt of zelfs geprezen wordt voor deze inzet, dan is dat een goede reden om rechters en rechtbanken maar af te schaffen en de rechtspraak en veroordeling ook over te laten aan agenten.

Jasper|27.10.11|10:00

Wat fijn toch dat de politie mensenlevens minder belangrijk vindt dan een voortvluchtende verdachte van benzinediefstal. De politie zou toch moeten kunnen inschatten wat de risico’s zijn van een menselijke blokkade opwerpen om een opgejaagde verdachte te stoppen?

sjoerd|27.10.11|10:31

Met gestolen nummerplaten tanken is een criminele handeling welke bewust plaatsvindt.
Vanuitgaande van bovenstaande weet deze persoon/personen dat daar mogelijke gevolgen kunnen ontstaan, dus met dit gegeven als basis praten we over een bewuste handeling(en),
dan moet je later niet piepen als een dergelijk iets uit de hand loopt.
Dat de politie in deze wel erg ver gegaan is oke maar deze waren
bezig met het pakken / vangen van een crimineel.

Geurt|27.10.11|10:40

Politie heeft perfect gehandeld, als je sommige commentaren leest zak je broek af, het moet je maar overkomen dat dit soort crimineel je spullen afpakt waar jij dag en nacht voor werkt!, deze crimi’s hebben bewust gestolen met gestolen kentekenplaten ( niet meer goed te paten ) en hadden zij bewust kunnen stoppen toen zij dit teken kregen, maar nee hoor wij gaan een ander leven ook nog even in de waagschaal stellen, ook bewust dus!
voortvluchte verdachte = dader in dit geval.

Rob|27.10.11|10:59

Bezint voordat ge begint!!
Is een oud spreekwoord dat nog steeds geldt.

Deze crimineel dient zwaar gestraft te worden.
Ik vind dat je hem zelfs dood door schuld of dood met voorbedachte rade kunt aanrekenen.

Dus opruimen zo iemand.

Jasper|27.10.11|11:13

Politie heeft dus juist gehandeld volgens jullie? Er was geen andere mogelijkheid om deze verdachte, eventueel op een later tijdstip, tevolgen of op te sporen en aan te houden? De genomen risico’s zijn dus in verhouding met het feit waarvan de verdachte werd verdacht?
Als dit zo is gaan er dus nog heel veel onschuldigen sterven op een soortgelijke wijze, ben ik bang.
De politie is hiervoor opgeleid en ze zullen altijd de veiligheid van omstanders als hoogste prioriteit moeten hebben, vind ik.

Jasper|27.10.11|11:18

Is de ‘crimineel’, zoals jullie hem noemen, al veroordeeld en is het ‘feit’ van de diefstal en dood door schuld al bewezen? Zijn wij allen rechters en kunnen wij de feiten overzien en oordelen en veroordelen?
Dit geldt ook voor mij en mijn oordeel over het handelen van de politie natuurlijk. Ik ben er niet bij geweest en ik weet ook niet waarom de politie dit risico heeft genomen. Misschien is het wel geheel gerechtvaardigd om een gevaarlijke situatie te creëren om een verdachte te stoppen.

Frans|27.10.11|12:59

Deze discussie laat zien hoe “normaal” mensen crimineel gedrag vinden.
1. stelen deze personen benzine.
2. De personen hebben valse kentekenplaten geplaatst dus is het een bewuste actie.
3. Ondanks het feit dat politie achter ze aan rijdt scheuren ze door want stoppen is geen optie ?
Criminaliteit kost de werkende burger per jaar bakken met geld.
Normaal moet je daarvoor hard werken.
Een schande dat men met deze feiten nog voor zulke personen op kunt komen, zegt veel over eigen gedrag.

M.de Jong|27.10.11|13:20

@ Jasper. De politie heeft de file niet gecreeerd omdat de verdachten iets gestolen hadden maar omdat zij alle stoptekens genegeerd hebben en daarbij zelf de politie probeerde te rammen. De auto was ook nog een voorzien van gestolen nummerplaten. Dan lijkt mij logisch om te vermoeden dat er meer aan de hand is. Moet de politie criminelen dan maar laten gaan als ze niet willen stoppen? Moeten mensen dan maar niet meer de pollite bellen.. Je weet immers nooit hoe een aanhouding afloopt..

Jasper|27.10.11|14:59

@M de Jong en @Frans,

Ik praat niet goed wat de ‘criminelen hebben gedaan en ik ben er niet bij geweest toen de politie de ‘criminelen’ een stopteken gaf, dus ik weet ook niet wie wie op welke manier heeft proberen te rammen. Ik begrijp dat jullie wel precies weten hoe de vork in de steel zit en dat het niet mogelijk was dat deze ‘criminelen’ op een andere manier gepakt konden worden en dat het risico van het niet aanhouden groter was dan het risico van een file creëren om de heren te stoppen.

choco|27.10.11|16:30

Deze crimi werken met voorbedachte rade, waarom anders valse kenteken platen? Als er van tevoren al valse platen worden gemonteerd dan hebben ze iets te verbergen.

Dit soort figuren moeten met alle mogelijke middelen bestreden worden!

Het gaat nu om benzine, dat is natuurlijk maar een kleinigheidje want dit soort lui rijden echt niet met valse platen om gratis te tanken. Wat als ze je kind dood rijden? Degene die zich negatief tegen het politieoptreden uitten wil ik dan wel eens horen.

arme crimineeltjes|27.10.11|18:37

Aaah die arme crimineeltjes werden opgejaagd als wild. Ze wisten niet dat ze iets fout hadden gedaan, ze waren alleen maar bang voor die boze gemene politie. Ze hadden geen bedenktijd en ook geen mogelijkheid om af te remmen. Nee, dat de politie dit niet begrijpt is waanzinnig. Een mediale voor de benzine dieven omdat ze zich niet lieten kennen door het politie korps aka NSB-SS’ers. Wie haalt het in zn hoofd om een benzine dief aan te houden, je neemt toch niet dat risico voor zo iets kleins?

@afke|27.10.11|18:54

Alsjeblieft laten we geen crimineel land worden!!
De benzinedief zit fout en is echt helemaal verantwoordelijk voor zijn daden!
Ik hoop dat hij spijt krijgt !

Vreselijk voor de nabestaande van het onschuldige slachtoffer!
mijn gedachten gaan ook naar jullie uit!
veel Sterkte!!

Jasper|27.10.11|22:02

Maak het maar belachelijk als je niets zinnigs kan zeggen

Jasper|27.10.11|23:03

@Ruud,
Waarom vlucht iemand? Omdat er iemand achter hem aanzit. Neem je afstand, dan verklein je de paniek en wordt de aandacht niet alleen maar op de achtervolgers gericht maar meer op een uitweg.

Ik denk dat er andere, minder risicovolle mogelijkheden waren om de verdachte aan te houden.
Wil jij je leven geven om een benzinedief te stoppen?

Ik vraag mij af of de verdachte in dit geval de file zelfs heeft gezien en niet te druk bezig was met ontkomen aan de auto’s naast en achter hem.

jo h|28.10.11|19:59

Deze benzinedieven hadden elk moment in een verkeersopstopping kunnen komen ongeacht dat deze door de politie is gecreeerd, de politie valt niets kwalijk te nemen, wel de dieven.

Jasper|31.10.11|12:39

@jo h,
Als de politie niets is kwalijk te nemen dan mogen ze wat jou betreft dus vaker/altijd dit ‘stopmiddel’ inzetten waar volgens jou geen risico’s aan verbonden zijn voor overige weggebruikers?
Ik mag toch hopen dat dit ‘stopmiddel’ niet vaker wordt ingezet, want dan kun je beter niet meer (met je kinderen op de achterbank) de snelweg nemen…
De nabestaanden van de verongelukte filerijder en de pomphouder zullen ook wel heel blij zijn met het op deze wijze aanhouden van de verdachten……

gay cam|02.12.11|07:43

Groeten! Ik volgde je blog al enige tijd en eindelijk de moed om verder te gaan en geven u een schreeuw van Kingwood, Texas! Wilde alleen maar zeggen gelijke tred te houden met het goede werk!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Benzinedief houdt politie verantwoordelijk voor dode | TankPro.nl
Bijrijder benzinedief

Benzinedief houdt politie verantwoordelijk voor dode

Een 24- jarige Rotterdammer die samen met zijn vader afgelopen zaterdag achterna werd gezeten door de politie en daarbij een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A2, houdt de politie hiervoor verantwoordelijk. Dat zegt de Rotterdammer in het programma Nieuwsuur. De twee hadden eerder op de dag benzine gestolen bij een tankstation in Culemborg. Dat leidde tot een wilde achtervolging met een onschuldig slachtoffer als gevolg.

De Rotterdammer geeft toe dat hij en zijn 47-jarige vader fout zaten door benzine te tanken zonder te betalen, maar dat de politie te zware middelen heeft ingezet om ze te stoppen. Het bewust veroorzaken van de file door de politie heeft volgens de benzinedief geleid tot de dood van een 35-jarige automobilist uit Maastricht.

Paniek

“Op het moment dat de politie een menselijk schild inzet, nemen ze een enorm risico. Stoppen was voor ons op dat moment niet meer aan de orde.” De man zegt dat hij en zijn vader in paniek zijn geraakt.Tijdens de achtervolging werd over en weer getracht auto’s van de weg te rijden. “We konden nergens meer heen toen we heen en weer werden geslingerd tussen de politieauto’s.”

Camera’s

Advocaat Gerald Roethof, die de twee mannen vertegenwoordigt, sluit zich bij zijn cliënt aan. “Aanvankelijk was er geen sprake van een dollemansrit.” Volgens Roethof is het een terechte vraag waarom zijn cliënten benzine stalen. “Maar bij tankstations hangen camera’s waarmee je kan zien wie er getankt heeft. De politie draagt minimaal gedeelde verantwoordelijkheid voor de dood van de automobilist.”Overigens reden de benzinedieven in een auto met valse kentekenplaten.

Doodslag

Het OM liet dinsdag weten niet inhoudelijk op de uitlatingen te willen reageren. Zij leggen de bestuurder doodslag ten laste. De rechter-commissaris in Utrecht heeft dinsdag het voorarrest van de vader met 2 weken verlengd. Zijn zoon is alweer op vrije voeten.

Auteur: Steven Don

45 reacties op “Benzinedief houdt politie verantwoordelijk voor dode”

Willy|26.10.11|11:49

Hoe gemakkelijk legt deze crimi het weer bij een ander neer. Als je een risico neemt, bijvoorbeeld stelen zoals in dit geval, weet je ook dat je gepakt kan worden. Als je dan ziet dat het een verloren strijd is kan je ook gewoon stoppen en je verlies nemen. Zij, vader en zoon, hebben willens en wetens deze foute keuze gemaakt want van Culemborg tot Abcoude heb je nog al wat bedenktijd. Verschrikkelijk voor het slachtoffer en nabestaande, gewoon dood door schuld voor beide!

peter|26.10.11|11:58

Je kunt je kunt zeggen wat je wilt, maar zij (de autodieven) zijn schuldig. Zij reden zo hard op de snelweg dat ze een dodelijk ongeluk veroorzaakten. Ja zij en niet hij; de meerijder (zoon) is medeverantwoordelijk.

wijtenga|26.10.11|12:01

Hoe haalt de politie het in zijn hoofd om voor een gestolen tank benzine een dergelijke actie te ondernemen.Willens en Wetens een file veroorzaken met als gevolg een dodelijk slachtoffer.waar gaat het heen in dit Land enige intelligentie mag toch wel verwacht worden binnen een apparaat wat politie heet.

Dolf|26.10.11|12:01

“stoppen was voor ons niet meer aan de orde” – Dus breng je met je crimineel gedrag maar anderen in gevaar. Vervolgens leg je de schuld van de gevolgen van je crimineel gedrag bij een andere. Heropvoeding voor vader en zoon in een opvoedingskamp!

Kristel|26.10.11|12:04

Ze hadden inderdaad kunnen toegeven door te stoppen.Maar sinds wanneer gebruikt de politie onschuldige omstanders om iemand tot stoppen te brengen?Er is iemand overleden mede dankzij de politie.Als er normaal gesproken word doorgereden bij het tanken zonder te betalen gaat de politie de dader thuis opzoeken.Zo is het altijd gegaan,ik heb het vaak genoeg gezien in de tijd dat ik nog bij een tankstation werkte.Geef deze twee de straf voor diefstal maar niet voor dood door schuld.

Jasper|26.10.11|12:09

Mijn mening:
Je mag er toch vanuit gaan dat de politie de risico’s goed tegen elkaar af kan wegen tussen het op gepaste afstand volgen van een verdachte (desnoods met meerdere voertuigen) en het, met alle risico’s van dien, tot stoppen dwingen door gebruik te maken van onschuldige mensen door deze als blokkade te gebruiken.
De gekozen inzet om deze verdachten tot stoppen te dwingen op deze wijze met de nodige risico’s staat m.i. niet in verhouding met het feit waarvan zij verdacht werden.

andre|26.10.11|12:12

dit doet de politie over de hele wereld om op deze mannier criminelen van de weg te halen.ze moeten die twee voor een jaar of vier opsliuiten in een cel van twee bij twee dan kunnen ze elkaar mischien nog wat fatsoen bijbrengen plus ze moeten die gasten alle twee het rijbewijs voor het leven afhalen de hoeven ze ook geen benzine meer te jatten.

koos|26.10.11|12:17

Zijn advocaat steunt dit betoog. Natuurlijk. Gaat hij nu ook schadevergoeding claimen voor dit stelletje criminelen?
Het middel van de KLPD vindt ik ook zwaar, maar wie zegt dat zij niet met gestolen kentekenplaten rijden en hierdoor via camera’s opspoorbaar zijn?
De politie moest ze staande houden, maar het blijkt dat je ook als 47-jarige nog een onbenul mag zijn van hun raadsheer.

Robert|26.10.11|12:24

Politie auto’s rammen, valse kenteken platen en stelen en dan nog de Politie verantwoordelijk houden!
Alle lof voor het optreden van de Politie, complimenten, EINDELIJK!!!
Ga zo door a.u.b.

Vreselijk voor de nabestaanden, mijn oprechte condoleances.

jan|26.10.11|12:25

Jammer dat er advocaten zijn die hier in mee gaan. Melkkoetje voor de ciris zeker. Oppakken die lui en een enkeltje verweggistan.

remco|26.10.11|12:25

Het was gewoon voorbedachte rade… de kentekenplaten kloppen niet. Ze reden in een Focus en de platen zijn van een Punto…
Dus ze waren niets goeds van plan…

dr. Frankenstein|26.10.11|12:37

Jammer dat een onschuldige het slachtoffers is geworden van de criminelen. We weten allemaal dat de meeste benzine dieven in gestolen auto’s rijden, in ieder geval met valse kentekenplaten. Dat was hier ook het geval.
Onze getinte medelanders zijn meestal geneigd om de schuld overal te zoeken behalve bij zichzelf. De politie heeft volstrekt juist gehandeld. Als zelfs de politie criminelen zou laten lopen dan is het hek van de dam. Jammer dat deze criminelen zich zelf niet hebben doodgereden.

Jasper|26.10.11|12:42

Ik praat absoluut niet goed wat de verdachten hebben gedaan en ze hadden ook moeten stoppen na het krijgen van een stopteken. Ik vind wel dat de Politie hier meerdere opties had en één van de allerslechtste heeft gekozen.
Indien niemand gewond was geraakt of overleden en de verdachten op tijd (voor de file) gestopt waren, dan was er nu niet zo’n ophef geweest over de gekozen actie van de Politie, maar dan nog stond het genomen risico niet in verhouding met het feit waarvan zij verdacht werden.

Sjoerd|26.10.11|12:50

Ben het 100% eens met de 1e schrijver, 26.10.11 | 11:49 | Willy, schandalig wat deze 2 idioten hebben veroorzaakt. Samen met je vader of andersom, samen met je zoon benzine stelen en daarna de schuld ook bij de politie te leggen, nogmaals schandalig!
Wat een opvoeding zullen deze 2 kinderen van 24 en 47 jaar hebben genoten.
Moord met voorbedachte rade! Opsluiten die 2 idioten.

ArendQ|26.10.11|12:51

Dat hier nog een discussie over moet onstaan. En dat er mensen zijn die het nog met deze mafkees eens is ook. Even een uitleg. Een file zie je in de verte al. Als dat niet zo zou zijn zouden er elke dag erg veel ongelukken gebeuren. Want er zijn elke dag files. Het ging er gewoon om stoppen was geen optie met dit als gevolg. Dan moet je later niet gaan zitten janken over andere. Advocaaat zegt ze reden eerst normaal. Meneer de advocaat ze hoorde te stoppen en helemaal niet te rijden.

Gert|26.10.11|12:52

waar haal je het lef vandaan de schuld bij iemand anders te leggen! jullie rijden iemand dood! je bent naast een dief ook nog eens een moordenaar! Draag je schuld als een kerel en respecteer familie slachtoffer, maar ja criminelen zijn geen echte kerels maar in en in laf!

Mike|26.10.11|13:13

Natuurlijk is het wel de schuld van deze dieven. Als je door blijft scheuren, terwijl er auto’s om je heen stil staan, weet je gewoon dat je levensgevaarlijk bezig bent.

Dit is gewoon het makkelijkste excuus voor hun, zodat ze geen grote straf krijgen. En domme opmerkingen maken als “Stoppen was voor ons op dat moment niet meer aan de orde.”

Zoon 2 jaar, vader 8 jaar.

Jantje|26.10.11|13:18

Ik heb hier geen goed woord voor over. Zeker als het waar is dat zij met valse kentekenplaten reden. Kan “zoonlief” niet meer op zijn vader inpraten om te stoppen? Waarom wordt “zoonlief” vrij gelaten? Nee. Rijbewijs afnemen en beiden voor jaren achter slot en grendel zetten. Voor mij is het gewoon schorem.

Arie van Hemmen|26.10.11|14:39

Dergelijke achtervolgingsacties van politie leiden vaker tot gevaarlijke situaties. Dat is de politie welbekend. Er zijn alternatieven voor dergelijke acties. Ook dat is de politie welbekend. Toch heeft de politie willens en wetens de achtervolging op deze wijze ingezet. Daarom is de politie verantwoordelijk voor noodlottige afloop.
De dieven zijn als opgejaagd wild niet toerekeningsvatbaar op het moment van de
aanrijding.

Jasper|26.10.11|15:34

@Arie van Hemmen
Ik ben het helemaal met je eens dat wanneer je een voortvluchtige nog verder opjaagt je er rekening mee moet houden dat deze meer naast zich en in de achteruitkijkspiegel zal kijken dan voor zich waar een file gecreëerd wordt. Dit is iets dat ze, neem ik aan, ook bij de Politie weten…

Jasper|26.10.11|15:40

@Arie van Hemmen,
Ik ben het met je eens dat als je een voortvluchtige op gaat jagen, je er rekening mee moet houden dat deze zijn aandacht verlegt naar de achtervolgers ipv de situatie voor zich op de weg. Het gebeurt al vaak zat dat ‘oplettende’ verkeersdeelnemers achterop een file rijden.

Een file creëren lijkt mij in dit geval iets dat je niet zou moeten doen en ik neem aan dat de Politie ook weet dat een opgejaagd persoon meer aandacht heeft voor zijn achtervolgers dan iets anders

Dennis|26.10.11|18:37

Sjonge jonge…. Dat er mensen zijn die het voor deze ongelooflijke mafketel opnemen!
NATUURLIJK is het de schuld van deze benzinedieven!
Misschien heeft de politie ook fouten gemaakt, maar deze 2 ik-moet-netjes-blijven-dus-ik-mag-nu-niet-typen-wat-ik-denk mensen zijn de schuldigen!

Verder wil ik mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer.

miep|26.10.11|20:39

Ze kunnen beter poortjes plaatsen , en bij betaling van de benzine een kaartje geven voor uit te rijden door de poortjes. is veiliger

Jasper|26.10.11|20:46

@Dennis,
Ik neem het niet op voor een mafketel, maar ik probeer mij op de feiten te richten.
Stel dat iemand, midden in de stad, jou beroofd en er met jouw €70 vandoor gaat. De Politie ziet dit en lost eerst 4 waarschuwingschoten en schiet, na geen resultaat om de rover te stoppen, gericht en raakt daarbij, buiten de dader in zijn been, ook een onschuldige voorbijganger die aan zijn verwonding overlijdt.. Ben jij dan blij dat de dader uiteindelijk gestopt wordt door het optreden van deze agent?

Henk|27.10.11|00:03

Hoe haal je het in je hoofd: stelen, valse platen, politie-auto’s van de weg drukken en vervolgens op een file inrijden. En dán de politie de schuld geven! Ben blij dat vader van de weg af is (hoop héél lang) en dat hij verder geen andere slachtoffers kan maken. Natuurlijk is de zoon ook slachtoffer, namelijk van een hele slechte opvoeding. Maar misschien is dit een levensles voor hem!

Ronald|27.10.11|09:29

Ik maak mij zorgen als ik hoor dat er zoveel mensen zijn die nu alleen de politie de schuld geven! De focus wordt nu onterecht door de media en zoonlief op de politie gelegd waardoor je allerlei zinloze discussies krijgt. Het lijkt mij een beetje omgekeerde wereld. Als de politie niks gedaan was het weer slappe hap geweest Het is toch te gek voor woorden dat een mafketel van 47jaren oud met zijn zoon benzine jat en vervolgens alle stoptekens negeert met dit als gevolg!!

Jasper|27.10.11|09:53

Verdachten jatten benzine en negeren stopteken = politie zet menselijk schild in (zonder dat deze dat weten) om de verdachten te stoppen? Logisch!

Jasper|27.10.11|09:57

Als de politie hiermee wegkomt of zelfs geprezen wordt voor deze inzet, dan is dat een goede reden om rechters en rechtbanken maar af te schaffen en de rechtspraak en veroordeling ook over te laten aan agenten.

Jasper|27.10.11|10:00

Wat fijn toch dat de politie mensenlevens minder belangrijk vindt dan een voortvluchtende verdachte van benzinediefstal. De politie zou toch moeten kunnen inschatten wat de risico’s zijn van een menselijke blokkade opwerpen om een opgejaagde verdachte te stoppen?

sjoerd|27.10.11|10:31

Met gestolen nummerplaten tanken is een criminele handeling welke bewust plaatsvindt.
Vanuitgaande van bovenstaande weet deze persoon/personen dat daar mogelijke gevolgen kunnen ontstaan, dus met dit gegeven als basis praten we over een bewuste handeling(en),
dan moet je later niet piepen als een dergelijk iets uit de hand loopt.
Dat de politie in deze wel erg ver gegaan is oke maar deze waren
bezig met het pakken / vangen van een crimineel.

Geurt|27.10.11|10:40

Politie heeft perfect gehandeld, als je sommige commentaren leest zak je broek af, het moet je maar overkomen dat dit soort crimineel je spullen afpakt waar jij dag en nacht voor werkt!, deze crimi’s hebben bewust gestolen met gestolen kentekenplaten ( niet meer goed te paten ) en hadden zij bewust kunnen stoppen toen zij dit teken kregen, maar nee hoor wij gaan een ander leven ook nog even in de waagschaal stellen, ook bewust dus!
voortvluchte verdachte = dader in dit geval.

Rob|27.10.11|10:59

Bezint voordat ge begint!!
Is een oud spreekwoord dat nog steeds geldt.

Deze crimineel dient zwaar gestraft te worden.
Ik vind dat je hem zelfs dood door schuld of dood met voorbedachte rade kunt aanrekenen.

Dus opruimen zo iemand.

Jasper|27.10.11|11:13

Politie heeft dus juist gehandeld volgens jullie? Er was geen andere mogelijkheid om deze verdachte, eventueel op een later tijdstip, tevolgen of op te sporen en aan te houden? De genomen risico’s zijn dus in verhouding met het feit waarvan de verdachte werd verdacht?
Als dit zo is gaan er dus nog heel veel onschuldigen sterven op een soortgelijke wijze, ben ik bang.
De politie is hiervoor opgeleid en ze zullen altijd de veiligheid van omstanders als hoogste prioriteit moeten hebben, vind ik.

Jasper|27.10.11|11:18

Is de ‘crimineel’, zoals jullie hem noemen, al veroordeeld en is het ‘feit’ van de diefstal en dood door schuld al bewezen? Zijn wij allen rechters en kunnen wij de feiten overzien en oordelen en veroordelen?
Dit geldt ook voor mij en mijn oordeel over het handelen van de politie natuurlijk. Ik ben er niet bij geweest en ik weet ook niet waarom de politie dit risico heeft genomen. Misschien is het wel geheel gerechtvaardigd om een gevaarlijke situatie te creëren om een verdachte te stoppen.

Frans|27.10.11|12:59

Deze discussie laat zien hoe “normaal” mensen crimineel gedrag vinden.
1. stelen deze personen benzine.
2. De personen hebben valse kentekenplaten geplaatst dus is het een bewuste actie.
3. Ondanks het feit dat politie achter ze aan rijdt scheuren ze door want stoppen is geen optie ?
Criminaliteit kost de werkende burger per jaar bakken met geld.
Normaal moet je daarvoor hard werken.
Een schande dat men met deze feiten nog voor zulke personen op kunt komen, zegt veel over eigen gedrag.

M.de Jong|27.10.11|13:20

@ Jasper. De politie heeft de file niet gecreeerd omdat de verdachten iets gestolen hadden maar omdat zij alle stoptekens genegeerd hebben en daarbij zelf de politie probeerde te rammen. De auto was ook nog een voorzien van gestolen nummerplaten. Dan lijkt mij logisch om te vermoeden dat er meer aan de hand is. Moet de politie criminelen dan maar laten gaan als ze niet willen stoppen? Moeten mensen dan maar niet meer de pollite bellen.. Je weet immers nooit hoe een aanhouding afloopt..

Jasper|27.10.11|14:59

@M de Jong en @Frans,

Ik praat niet goed wat de ‘criminelen hebben gedaan en ik ben er niet bij geweest toen de politie de ‘criminelen’ een stopteken gaf, dus ik weet ook niet wie wie op welke manier heeft proberen te rammen. Ik begrijp dat jullie wel precies weten hoe de vork in de steel zit en dat het niet mogelijk was dat deze ‘criminelen’ op een andere manier gepakt konden worden en dat het risico van het niet aanhouden groter was dan het risico van een file creëren om de heren te stoppen.

choco|27.10.11|16:30

Deze crimi werken met voorbedachte rade, waarom anders valse kenteken platen? Als er van tevoren al valse platen worden gemonteerd dan hebben ze iets te verbergen.

Dit soort figuren moeten met alle mogelijke middelen bestreden worden!

Het gaat nu om benzine, dat is natuurlijk maar een kleinigheidje want dit soort lui rijden echt niet met valse platen om gratis te tanken. Wat als ze je kind dood rijden? Degene die zich negatief tegen het politieoptreden uitten wil ik dan wel eens horen.

arme crimineeltjes|27.10.11|18:37

Aaah die arme crimineeltjes werden opgejaagd als wild. Ze wisten niet dat ze iets fout hadden gedaan, ze waren alleen maar bang voor die boze gemene politie. Ze hadden geen bedenktijd en ook geen mogelijkheid om af te remmen. Nee, dat de politie dit niet begrijpt is waanzinnig. Een mediale voor de benzine dieven omdat ze zich niet lieten kennen door het politie korps aka NSB-SS’ers. Wie haalt het in zn hoofd om een benzine dief aan te houden, je neemt toch niet dat risico voor zo iets kleins?

@afke|27.10.11|18:54

Alsjeblieft laten we geen crimineel land worden!!
De benzinedief zit fout en is echt helemaal verantwoordelijk voor zijn daden!
Ik hoop dat hij spijt krijgt !

Vreselijk voor de nabestaande van het onschuldige slachtoffer!
mijn gedachten gaan ook naar jullie uit!
veel Sterkte!!

Jasper|27.10.11|22:02

Maak het maar belachelijk als je niets zinnigs kan zeggen

Jasper|27.10.11|23:03

@Ruud,
Waarom vlucht iemand? Omdat er iemand achter hem aanzit. Neem je afstand, dan verklein je de paniek en wordt de aandacht niet alleen maar op de achtervolgers gericht maar meer op een uitweg.

Ik denk dat er andere, minder risicovolle mogelijkheden waren om de verdachte aan te houden.
Wil jij je leven geven om een benzinedief te stoppen?

Ik vraag mij af of de verdachte in dit geval de file zelfs heeft gezien en niet te druk bezig was met ontkomen aan de auto’s naast en achter hem.

jo h|28.10.11|19:59

Deze benzinedieven hadden elk moment in een verkeersopstopping kunnen komen ongeacht dat deze door de politie is gecreeerd, de politie valt niets kwalijk te nemen, wel de dieven.

Jasper|31.10.11|12:39

@jo h,
Als de politie niets is kwalijk te nemen dan mogen ze wat jou betreft dus vaker/altijd dit ‘stopmiddel’ inzetten waar volgens jou geen risico’s aan verbonden zijn voor overige weggebruikers?
Ik mag toch hopen dat dit ‘stopmiddel’ niet vaker wordt ingezet, want dan kun je beter niet meer (met je kinderen op de achterbank) de snelweg nemen…
De nabestaanden van de verongelukte filerijder en de pomphouder zullen ook wel heel blij zijn met het op deze wijze aanhouden van de verdachten……

gay cam|02.12.11|07:43

Groeten! Ik volgde je blog al enige tijd en eindelijk de moed om verder te gaan en geven u een schreeuw van Kingwood, Texas! Wilde alleen maar zeggen gelijke tred te houden met het goede werk!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.