Is alles geoorloofd om benzinedieven te stoppen?

Opinie- De achtervolging van twee benzinedieven op de A2 leidde afgelopen weekend tot een dodelijk slachtoffer. Een 35-jarige automobilist uit Maastricht die in de file stond, werd door de dieven aangereden en overleed ter plekke. De vraag is of de politie voor een relatief kleine overtreding zulke zware middelen moet inzetten om de daders te kunnen pakken?

Tien politiewagens in de achtervolging, de inzet van een politiehelikopter en het opzettelijk veroorzaken van een file. De middelen die de politie heeft gebruikt om twee benzinedieven aan te houden lijken buitensporig. Zeker nu er een dode en drie gewonden bij zijn gevallen. Maar valt dit de politie ook daadwerkelijk aan te rekenen?

Verantwoordelijkheid

Vooraf moet worden geconstateerd dat de verantwoordelijkheid voor het drama geheel ligt bij de benzinedieven. Zij pleegden een strafbaar feit en zij besloten om stopsignalen van de politie te negeren en daarna zelfs politiewagens te rammen. En het waren ook de twee benzinedieven die in volle vaart op de file inreden en het dodelijke slachtoffer veroorzaakten.

Klopjacht

Toch past hier de nuance want bij de massale inzet van de politie in deze zaak kunnen wel degelijk vraagtekens worden geplaatst. Immers, de politie had gaandeweg kunnen beslissen de klopjacht te staken of op een ander moment voort te zetten. Daar zijn regels voor. Daarnaast lijkt de enorme politiemacht die is gebruikt om de daders te pakken in geen verhouding te staan (hoe vervelend ook voor de pomphouder) met het gepleegde misdrijf.

Menselijk schild

De keuze om een file te creëren en zodoende een menselijk schild te vormen om de daders te kunnen stoppen, lijkt de meest betwistbare. Het is niet verboden om gewone burgers (al dan niet in hun auto) in te zetten om gevluchte dieven tegen te houden. Het middel wordt wel vaker gebruikt en leidt dan ook met regelmaat tot de aanhouding van de verdachten.

Desalniettemin hebben de daders zich waarschijnlijk zo opgejaagd gevoeld dat bij het naderen van de file geen gas is teruggenomen met alle fatale gevolgen vandien. Een inschattingsfout van jewelste.

Benzinediefstal

Voor de pomphouder is het fijn  om te weten dat de politie benzinediefstal serieus neemt. Dat is wel eens anders geweest.  Maar in het onderhavige geval had de politie er beter aan gedaan om wat gas terug te nemen. Benzinediefstal is erg maar geen onschuldig mensenleven waard.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

4 reacties op “Is alles geoorloofd om benzinedieven te stoppen?”

hein|24.10.11|22:00

mensen het gaat hier om 50 euro benzine tegen over onbetaallbare mensen levens
justitie bedankt volgende keer weer file veroorzaken en maar blijven denken dat het werkt

M.de Jong|27.10.11|10:50

Het gaat hier NIET om 50 euro brandstof! Het gaat om dat de bestuurder NIET voor de politie wilde stoppen en met gestolen kentekenplaten rond rijdt. Daarbij heeft hij zelfs politieauto’s geramd. Dan mag de politie alle middelen inzetten om deze crimineel aan te houden. Dat de bestuurder niet wilde stoppen is zijn keus geweest. Was de afloop anders geweest als er een “normale”file had gestaan? Moeten winkeliers zich schuldig voelen als zij, na een diefstal, de politie bellen?

J van Eijk|27.10.11|13:46

Ja
En laat dit een voorbeeld zijn voor de volgende dief, dan weet hij wat de gevolgen kunnen zijn van diefstal.

lange|31.10.11|23:20

idd,mr van Eijk,

Als iedereen die commentaar geeft op t optreden vd politie,
even nadenkt…..Als r van die criminelen rondrijden met gestolen platen en die rijden (per ongeluk?)1 van jullie kinderen aan,wat dan???Gaat ze dan ook maar eens zoeken,tis niet alleen die brandstof…
mvg

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.