‘Wegtransport kan in zijn geheel rijden op biobrandstof’

Europa zou nog veel slimmer gebruik kunnen maken van zijn landbouwgrond om groene brandstoffen te produceren. Met de juiste stimuleringsmaatregelen zou zelfs het hele Europese wegtransport op biodiesel van eigen bodem kunnen gaan rijden. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek naar gebruik van biobrandstoffen door Energieonderzoek Centrum Nederland

Het gebruik van biobrandstoffen voor het verkeer neemt internationaal een flinke vlucht.  Steeds meer boeren gebruiken hun landbouwgrond voor de productie van biomassa met gewassen als suikerbieten, koolzaad en maïs.

Tweede generatie

Deze eerste generatie biobrandstoffen wordt nu snel opgevolgd door een tweede generatie die milieuvriendelijker is en geen voedsel meer gebruikt voor de productie.  Dan gaat het om snelgroeiende bomen en grassen. Ook wordt steeds meer biobrandstof opgewekt uit afvalproducten als slib en mest.

Oost-Europa

Volgens de onderzoekers liggen veel kansen in Oost-Europa waar de netto opbrengst van landbouwgronden vaak erg laag is. Hier zou met enige stimulans enorme biomassa-reserves kunnen worden opgebouwd.

DSM

Ook chemieconcern DSM ziet grote kansen in de productie van biomassa. DSM maakt enzymen die nodig zijn voor de productie van biobrandstoffen. Volgens het chemieconcern zal de productie van biobrandstoffen gemaakt uit organisch afval en gewassen, de komende jaren uitgroeien tot een markt waar 3 tot 4 miljard euro in omgaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.