Nijpend tekort aan tankstations in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is een nijpend tekort ontstaan aan tankstations. Waren er in 1991 nog 21.000 tankstations in het koninkrijk; nu zijn er amper 9000. En dat op 31 miljoen auto’s. Ter vergelijking: Nederland telt op dit moment 4100 tankstations op bijna 8 miljoen auto’s.

De hoge benzineprijzen; de accijnsen en vooral de concurrentie van supermarkten die brandstof flink onder de marktprijs kunnen aanbieden, zijn verantwoordelijk voor de sluiting van veel tankstations.

‘Brandstof-woestijnen’

Vooral de zelfstandige tankstations op het platteland leggen massaal het loodje. In deze gebieden spreekt met al van ‘brandstof-woestijnen’

Door de sluiting van veel tankstations moeten automobilsiten veel meer kilometers afleggen om hun tank te vullen. Dat neemt behoorlijk wat kosten met zich mee.

Kosten

Onderzoekers hebben uitgerekend dat in een dergelijk geval automobilisten 20 pond extra kwijt zijn voor elke keer dat ze naar een tankstation moeten rijden.

De extra kilometers die automobilisten nu moeten maken voor een tankbeurt zou bovendien tot een verhoogde CO2-uitstoot leiden.

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.