‘Nederland kan grootste producent waterstof worden’

Volgens minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en milieu) kan Nederland op korte termijn de grootste producent van waterstof worden in Europa. Alle randvoorwaarden om de nieuwe brandstof te maken zijn in de Botlek al aanwezig, aldus de minister op de Ecomobielbeurs in Rotterdam.

Om rijden op waterstof te stimuleren heeft de minister vijf miljoen euro toegezegd. “Wij hebben in de Botlek samen met Antwerpen één van de grootste infrastructuren voor de productie van waterstof van Europa.”

Ervaring

“We kunnen het goedkoop produceren; we hebben de transportleidingen al klaar liggen en er is al tientallen jaren ervaring om waterstof voor industriële toepassingen veilig te hanteren”, aldus de minister.

Samen met het bedrijfsleven en de regionale overheden zal het Rijk in het voorjaar een uitgewerkt plan van aanpak uitbrengen. De minister wil daarmee tijdig inspelen op met name de personenauto’s op waterstof die naar verwachting vanaf 2014 op de markt komen.

‘Kip-Ei’

Voorop staat voor de minister dat er iets moet gebeuren aan het ‘kip-ei probleem’ van de tankinfrastructuur. “We hebben nu welgeteld twee tankstations voor waterstof: een in Arnhem en een in Amsterdam, die niet voor het publiek toegankelijk is. We hebben meer vulpunten nodig. Voor bussen, vrachtauto’s én personenauto’s.”

Pomphouders

De minister wil hierover met aanbieders van waterstof, pomphouders, gemeenten en
provincies afspraken maken. Naast de vijf miljoen van het Rijk rekent ze erop dat er ook geld uit Europese fondsen en regionale fondsen beschikbaar komt.

Bij het plan van aanpak zal het Rijk ook de stimulering van andere vormen van schoon vervoer betrekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.