Tankstation in ruimte niet langer science fiction

Een tankstation in de ruimte voor dorstige ruimtevaartuigen op weg naar verre planeten. Als het aan NASA ligt is zo’n tankstation niet langer science fiction maar binnen een paar jaar werkelijkheid. 

De NASA heeft vier bedrijven de opdracht gegegen om te zoeken naar manieren om raketbrandstof veilig op te slaan in de ruimte, meldt  Scientias.nl  De brandstof zou dan door nieuwe spaceshuttles kunnen worden bijgetankt voor verre missies.

2025

Ook zullen de deelnemende bedrijven met ideeën moeten komen over de capaciteit van zo’n tankstation en de infrastructuur. De meest veelbelovende ontwerpen zullen door NASA worden getest.

NASA wil hiermee haast maken want de eerste verre ruimtereizen staan gepland voor 2025.

Satellieten

Overigens zal er al eerder een tankstation in de ruimte worden gelanceerd. Dit in de vorm van een station dat satellieten van brandstof zal gaan voorzien.

Het tankstation – dat officieel Space Infrastructure Servicing vehicle (SIS) heet – krijgt een robotarm waarmee het satellieten kan vastpakken en bijvullen. Overigens gaat het hierbij niet om grote hoeveelheden brandstof. Satellieten werken voornamelijk op zonne-energie.

Robotarm

Maar het station kan meer: zo kan de robotarm ook kleine reparaties uitvoeren en ruimteafval verwijderen. Het tankstation voor satellieten moet al in 2015 operationeel zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.