Groen gas kan strijd met benzine aan

Groen gas, ook wel aardgas genoemd, lijkt klaar te zijn om de strijd met fossiele brandstoffen aan te gaan. Uit een onderzoek van voorlichtingsbureau Milieu Centraal blijkt groen gas samen met elektrisch rijden het beste milieuvriendelijke alternatief en inmiddels concurrerend met benzine en diesel.

Op dit moment zijn  groen gas en elektriciteit de meest milieuvriendelijke autobrandstoffen. Milieu Centraal vergeleek de verschillende brandstoffen op uitstoot van CO2, stikstofoxide, fijnstof en landgebruik. Groen gas is klimaatvriendelijk.

CO2-uitstoot

Afhankelijk van de grondstof waaruit groen gas wordt geproduceerd, is de uitstoot van CO2 40 tot 90 procent lager dan benzine. Is mest de grondstof van groen gas, dan is er sprake van extra winst. Mits snel weggehaald wordt voorkomen dat methaan (25 maal zo vervuilend als CO2) in de lucht komt.

Bij elektrisch rijden kent weinig uitstoot maar de elektriciteit waarop de auto rijdt wordt nog wel afgenomen van met name kolen gestookte centrales.

Qua verbruik en kosten kruipen de auto’s op alternatieve brandstoffen steeds dichter bij hun benzine-concurrenten. Zo is rijden op groen gas al voordeliger vanaf 13.000 km per jaar. Bij elektrisch rijden ligt het omslagpunt op 15.000 km per jaar.

Laadpunten

Het aantal laadpunten is een grote beperking van alternatieve brandstoffen. Vergeleken met de 4200 tankstations waar benzine en diesel kunnen worden getankt, zijn er nu 70 stations waar aardgas of groen gas kan worden ingenomen.Voor het elektrisch rijden zijn 1000 laadpunten beschikbaar.

CNG Net

39 Aardgastankstations zijn in handen van CNG Net. Volgens woordvoerder Kim Bentum neemt de aandacht voor aardgas en groen gas snel toe. “We zien dat bijvoorbeeld bij aanbestedingen door gemeenten steeds vaker voor groen gas wordt gekozen. Deze ontwikkelingen volgen we op de voet. Uiteindelijk zal er een landelijk netwerk komen van aardgastankstations.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.