Groen gas-projecten krijgen 1 miljard Rijkssubsidie

De groen gas-projecten in het noorden van het land krijgen een mega-subsidie van 1 miljard euro. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.  Met de toekenning is meteen tweederde van de Rijkssubsidie voor duurzame projecten opgesoupeerd.

Een belangrijk deel van de subsidie-aanvragen is gedaan voor projecten in de Energy Valley ( de kop van Noord-Holland en de provincies Friesland, Groningen en Drenthe). Door 1 miljard euro te investeren lijkt het kabinet definitief voor groen gas te kiezen als belangrijkste duurzame energiebron.

Energy Valley

Directeur Gerrit van Werven van de stichting Energy Valley is verheugd dat groen gas zo’n grote vlucht neemt. “Ik ben blij met het feit dat het thema groen gas, dat vanuit Noord-Nederland is ingezet, uitgegroeid is tot zo’n landelijke succes. Het betekent een grote doorbraak voor de verdere vergroening van de energievoorziening.”

Ook voor de werkgelegenheid en voor de export ziet Van Werven perspectieven.”In Zweden is nu al een groot tekort aan groen gas. En de markt in Duitsland is eveneens groeiende. Daar kunnen we nu mooi op inspelen.”

Groen gas

Groen gas is biogas, gemaakt uit duurzame biomassa, dat vervolgens opgewaardeerd is tot aardgaskwaliteit zodat het ingevoerd kan worden in het aardgasnet.

Voor tankstations is groen gas een speler in opkomst omdat steeds meer (bedrijfs)auto’s via subsidie-regelingen voor groen gas kiezen. De productie van groen gas kan met de subsidie nu worden opgeschroefd naar 250 miljoen kubieke meter per jaar.

Lees ook: Extra subsidie voor rijden groen gas

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.