biobrandstof, jatropha, zaden

Neste Oil gaat biobrandstoffen maken met plantenzaad

De Finse oliemaatschappij Neste Oil gaat biobrandstoffen op basis van zaden van de Jatropha en Camelina planten. Dat heeft de maatschappij in een persbericht laten weten. Met de keuze voor deze zaden vergroot Neste Oil het aandeel van non-food grondstoffen voor biobrandstoffen.

Volgens Neste Oil wordt zo het aandeel van grondstoffen vergroot, die verkregen worden door gewassen te verbouwen op grond die minder geschikt is voor de teelt van voedselgewassen. De keuze voor deze andere grondstoffen betekent ook dat Neste Oil het aandeel palmolie terugbrengt.

Biobrandstoffen

Dit jaar nog moet het aandeel palmolie in de biobrandstoffen naar minder dan 50% worden teruggebracht. Daarmee volgt Neste Oil onder meer het advies van milieugroeperingen. Recent uitten milieugroeperingen forse kritiek op Neste Oil betreffende het gebruik van palmolie.

Jatropha en Camelina-olie en palmolie zijn ook niet de enige grondstoffen die Neste Oil gebruikt voor de eigen biobrandstoffen. Voor de biobrandstof NExBTL worden onder meer ook dierlijke afvalvetten van de voedselindustrie en koolraapzaadolie gebruikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.