CNG, aardgas, tanken

Alphen aan den Rijn wil zelf groengas-tankstation bouwen

CNG, aardgas, tanken

Gemeente Alpen aan den Rijn wil zelf een groengas-vulpunt plaatsen op gemeentegrond aan de Genielaan. Zij gaat hiertoe over omdat bestaande tankstations in de gemeente op dit moment geen interesse zouden hebben om een vulpunt te plaatsen.

Het is de bedoeling dat het een onbemand tankstation wordt dat alleen groengas verkoopt. Er zijn op het nieuwe tankstation straks geen reguliere brandstoffen beschikbaar. CNG Net heeft interesse getoond om het aardgasvulpunt te exploiteren.

CO2

Belangrijkste argument om een aardagsvulpunt te realiseren is het terugdringen van CO2-uitstoot, zegt wethouder Stan Lyczak. In het klimaatprogramma staat dat Alphen aan den Rijn in totaal 60.000 ton CO2 moet reduceren in 2030.

“Het stimuleren van alternatieve brandstoffen hoort daar ook bij. Een eerste stap is gezet voor het elektrisch vervoer door het plaatsen van e-laadpalen. De activiteiten op gebied van aardgas zijn een logische volgende stap.”

Locatie

De locatie aan de Genielaan is geschikt omdat het berekend is op druk verkeer. Ook zijn er volgens de gemeente geen negatieve effecten voor de omgeving. Omdat het terrein van de gemeente is, moet de raad het voorstel eerst goedkeuren. Daarna ligt het stuk zes weken ter inzage en kan er eventueel protest tegen worden aangetekend.

De gemeente wil ook een deel van haar wagenpark geschikt maken voor aardgas. Een aardgasconsulent van Milieudienst West-Holland voert gesprekken met een aantal bedrijven met grote wagenparken, zoals taxibedrijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.