lng, vulpunt, tanken

Duiven en Nijmegen krijgen subsidie voor LNG-tankstations

lng, vulpunt, tanken

De gemeentes Duiven en Nijmegen krijgen een LNG-tankstation. Twee consortia van transportondernemers hebben elk een subsidie binnen gehaald van een half miljoen als onderdeel van het programma ‘Truck van de Toekomst’. De tankstations komen op bedrijventerrein Duurzaam Roelofshoeve in Duiven en op het terrein van Cornelissen Transport in Nijmegen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verstrekt de subsidie als onderdeel van het subsidieprogramma ‘Truck van de Toekomst’, waarmee het ministerie de transportsector wil verduurzamen. Het programma stimuleert het testen van nieuwe technologieën om vrachtverkeer zuiniger te laten rijden. Voormalig minister Eurlings (VenW) heeft in totaal 6 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Subsidie

In Nijmegen is de subsidie toegewezen aan het consortium Cornelissen Transport en BCTN. In Duiven bestaat het consortium dat de subsidie kreeg uit de bedrijven Visser Duiven, Middelkoop Duiven, SITA Duiven, Rotra Doesburg en Wim Bosman ’s-Heerenberg, meldt Infrasite.

De subsidie stelt de ondernemers in staat om naast de bouw van de twee tankstations ook 34 LNG-trucks en minimaal 17 dual-fuel voertuigen aan te schaffen. Door de aanschaf van de voertuigen verzekeren de ondernemingen de afname van LNG bij de tankstations.

In beide gevallen zijn het vooronderzoek, de vorming van de consortia en het aanvragen van de subsidie begeleid door de stadsregio Arnhem Nijmegen en de Provincie Gelderland. De bedrijven hebben 40.000 euro geïnvesteerd in het binnenhalen van de subsidie.

LNG

LNG (Liquid Natural Gas) is vloeibaar aardgas dat ontstaat wanneer aardgas tot -162°C wordt afgekoeld. Voor het gebruik als motorbrandstof wordt LNG in het voertuig eerst verdampt naar aardgas, dat dient als brandstof. Vloeibaar gas neemt ongeveer drie tot vier keer minder volume in dan CNG. Met LNG kan gemakkelijk overgestapt worden naar het gebruik van bio-LNG, dat leidt tot een betere CO2-balans.

Op dit moment is er een LNG tankstation in Nederland. Deze staat op het terrein van Vos Logistics in Oss. Het tankstation werd gerealiseerd door een samenwerking van drie bedrijven, Vos Logistics, Van Gansewinkel en LNGEurope.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.