shell, eco-marathon

Nederlandse studenten ontwerpen zuinigste waterstofauto

shell, eco-marathon

Bij de Europese Shell Eco-Marathon hebben studenten van de Haagse Hogeschool een prijs gewonnen voor de zuinigste stadsauto op waterstof van Europa. Het team, The Hydro Cruisers, ontwierp een voertuig dat veertien keer minder energie verbruikt dan een reguliere elektrische auto.

“We zijn waanzinnig blij met dit resultaat”, zegt Niels van Etten van The Hydro Cruisers. “Dit is een extra stimulans om ons zuinige voertuig verder te ontwikkelen.”

Studententeam

The Hydro Cruisers wonnen vorig jaar ook in dezelfde categorie. Toen ontwierpen zij een voertuig dat 1 liter brandstof op 747 kilometer verbruikte.

De grote winnaar was het team La Joliverie uit Frankrijk. Met hun voertuig en een zuinige rijstijl reden zij omgerekend 3688 kilometer op één liter benzine. In totaal deden er 183 deelnemende groepen uit heel Europa mee. Elf daarvan kwamen uit Nederland.

Evenement

De wedstrijd werd dit jaar gehouden in het Duitse Lausitz. Volgend jaar is het evenement in Rotterdam. Dan rijden de auto’s voor het eerst op de openbare weg, nu gebeurde dat nog op een racecircuit.

De Shell Eco-marathon werd dit jaar voor de 27e keer gehouden. Het is de bedoeling dat studenten- en scholierenteams uit heel Europa zo zuinig mogelijk rijden in een zelfgemaakt voertuig. Dit jaar bestond de marathon uit twee categorieën. E-mobility Category is voor de voertuigen die rijden met een elektromotor en hun energie krijgen uit waterstof, zonne-energie of batterijen.

Brandstoffen

De Internal Combustion Category is voor voertuigen die rijden op vloeibare brandstoffen, zoals benzine, biodiesel of diesel. Ook zijn er twee type voertuigen: de ‘prototype,’ voor futuristische ontwerpen en de ‘urbanconcept’ auto, de stadsauto die geïnspireerd wordt door conventionele voertuigen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.