q8, opslag, gorinchem

Brandstoffen-depot Gorinchem krijgt uitstel milieu-eisen

Calpam SMD Handel en Distributie hoeft de benzeen-uitstoot niet dit jaar al te verminderen bij hun locatie aan de Handelskade 3 in Gorinchem en voldoet daardoor nog minimaal tot 2015 aan de geldende milieu-eisen. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Calpam SMD had een rechtzaak aangespannen tegen gemeente Gorinchem, die de vergunningen verstrekte voor zowel het tankstation als het naastgelegen brandstoffen-depot.

Uitstoot

De gemeente wilde dat Calpam SMD al dit jaar maatregelen zou nemen om de uitstoot van benzeen bij het brandstoffen-depot te verminderen. Er zou een condensatie-installatie moeten worden geïnstalleerd om de lucht te zuiveren. Het bedrijf vond echter dat twee artikelen in deze vergunning tegenstrijdig waren. De condensatie-unit die de gemeente voorstelde, bleek niet geschikt te zijn om aan de voorwaarden te voldoen. De rechter is het hiermee eens.

Het bedrijf voldoet aan de huidige Europese richtlijnen voor de uitstoot van benzeen. Vanaf januari 2015 moet het bedrijf maatregelen genomen hebben om de uitstoot van benzeen te verminderen. Om daaraan te voldoen, moet Calpam SMD een plan van aanpak insturen binnen drie maanden na het in werking treden van de beschikking.

Plan van aanpak

Dit plan van aanpak moet inzicht verschaffen over de uitstoot en de maatregelen die uitgevoerd zijn. Calpam SMD gaat in samenwerking met milieudienst Zuid Holland Zuid onderzoeken op welke manier het bedrijf kan voldoen aan de eisen van de uitstoot van benzeen in 2015.

Bij het brandstoffen-depot naast het onbemande tankstation worden diesel, rode gasolie en petroleum op- en overgeslagen. In een aantal gevallen wordt diesel getankt in tankwagens die daarvoor benzine vervoerd hebben. Bij het beladen komt in dat geval benzinedamp vrij, die benzeen bevat. Benzeen is een vluchtig bestanddeel van benzine en diesel en is licht ontvlambaar. Ook is het schadelijk voor de gezondheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Brandstoffen-depot Gorinchem krijgt uitstel milieu-eisen”

a.v.m.|11.05.11|14:28

Hfdst 3. BARIM / RARIM, etc. 3.3. – § 3.3.1. Afleveren van vloeibare brandstof, ten behoeve van openbare verkoop voor motorvoertuigen voor het wegverkeerArtikel 3.191.De tankinstallatie is zodanig uitgevoerd dat bij het vullen v e opslagtank met lichte olie de uit de opslagtank verdreven dampen door een gasdichte retourleiding kunnen worden teruggevoerd naar het reservoir van de tankwagen (dampretour stage I).Aanleg installaties vlgs de regels en zijn gecontroleerd door instanties.Uitspraak RvS?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.