elektrische auto, TankPro.nl, Nissan Leaf

Elektrische Nissan Leaf heeft netwerk snellaadpalen nodig

elektrische auto, TankPro.nl, Nissan Leaf

De ontwikkeling van de elektrische auto gaat razendsnel. Maar is hij al geschikt voor gebruik op grote schaal? En moeten tankstationondernemers nu al vrezen voor deze nieuwe brandstof? Of liggen er juist kansen? TankPro.nl nam de proef op de som met een splinternieuwe elektrische Nissan Leaf van Prestige GreenCab tijdens de Ecomobiel Bedrijfswagen Rally.

De Nissan Leaf is vooralsnog de enige 100% elektrische auto die voldoet aan de kwaliteitseisen van de meeste consumenten. Hij beschikt over dezelfde binnenruimte, kwaliteit stoelen en rijeigenschappen als iedere andere luxewagen.

Bovendien biedt het voertuig een uistekende rijervaring voor de chauffeur. Luxezaken als airco en groot navigatiescherm zijn standaard. Bovendien is hij ontworpen als elektrische auto. Dit komt de veiligheid en het rijgedrag ten goede. Het rijdt heerlijk en is vooral heel stil.

Opladen

De route was als volgt gepland: ’s ochtends vertrekken uit Breda, bijladen in Den Bosch. Dan een route van 100 km waarbij onderweg voldoende tijd zou zijn voor bijladen, weer opladen in eindpunt Helmond en weer terug naar Breda. In totaal 225 kilometer. Volgens het display van de Nissaf Leaf  kan hij 160 kilometer rijden op een volle tank. Met voldoende oplaadmogelijkheden zou het dus moeten lukken om de route binnen één dag af te leggen.

Om het beloofde rijbereik waar te maken is het belangrijk om niet vol gas te geven op de snelweg, zo hebben we gemerkt. De Leaf is het zuinigst wanneer er in de stad of provinciale wegen wordt gereden. Mocht je toch de snelweg pakken, dan geldt: hoe zachter hoe beter. Houd dus een maximumsnelheid aan van 80-90 km/uur.

Oorzaak is de exponentieel toenemende luchtweerstand bij hogere snelheden. Waar een reguliere verbrandingsmotor optimaal rendeert bij een snelheid van 70 kilometer per uur, werkt de elektrische motor heel anders. Vandaar ook de forse acceleratie bij iedere snelheid. En, niet onbelangrijk voor het rijcomfort: geheel traploos.

Snellaadpaal

Elektrisch rijden vergt een goede planning van tevoren. Immers, een uur laden aan een gewoon stopcontact levert een extra rijbereik op van 20 km. Een snellaadpaal bij bijvoorbeeld een benzinepomp is daarom noodzakelijk om lange afstanden af te leggen. Vanwege een te optimistische inschatting en het ontbreken van een snellaadpaal heeft TankPro.nl een alternatieve route moeten nemen om die middag toch thuis te komen.

De noodzaak tot snelladen biedt wellicht kansen voor de tankstationbranche. Want ook met zo’n snellader duurt het laden zo’n 30 minuten. Een uitstekende mogelijkheid om een lekker broodje te eten. Of even gebruik te maken van het Wifi-netwerk van het tankstation.

Brandstofkosten

De Leaf kost net geen 35.000 euro incl. BTW. Daar tegenover staat wel dat de brandstofkosten halveren. Een volle accu is 27 kwh. Zelfs tegen de consumentenprijs van ongeveer 21 cent per kwh, kost het afleggen van 120 praktijkkilometers 5,67 euro; nog geen 5 cent per kilometer. Benzinepompen kunnen individueel korting bedingen bij stroombedrijven, zodat er ook aan de stroom verdiend kan worden.

Ook is de verwachting dat de onderhoudskosten van een Elektrisch Vehicle stukken lager zijn omdat er minder draaien onderdelen zijn. Dit zorgt voor minder slijtage en er zijn ook geen vloeistoffen en filters meer nodig.

Conclusie: Het nadeel van de elektrische auto is dat hij regelmatig bijgeladen moeten worden, wat veel tijd kost voor de gebruiker. Maar dat bijladen biedt juist goede kansen voor de tankstationbranche door het aanbieden van de juiste oplaadmogelijkheden. Want doordat klanten moeten wachten tijdens het snelladen, zal de gemiddelde besteding in de pompshop toenemen.

Bart Pals

Elektrische auto, Nissan Leaf, TankPro.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.