olie vat vaten

Olieprijs daalt 1,2 procent na dood Osama Bin Laden

olie vat vaten

De olieprijs daalde maandagochtend met 1,2 procent na het nieuws dat terroristenleider Osama Bin Laden is gedood. De daling is waarschijnlijk slechts tijdelijk van aard, zeggen deskundigen.

Een deel van de geopolitieke risico’s hangt samen met Al-Qaida, zegt grondstoffenanalist Jeremy Friesen van consumenten- en investeringsbank Société Générale. De risicopremies op de olieprijs, die gerelateerd zijn aan de oorlog in Libië en de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, nemen mogelijk af na het nieuws van de dood van Bin Laden.

Minimaal

Economie-verslaggever van de Volkskrant Xander van Uffelen zegt echter dat de invloed van de dood van Bin Laden minimaal zal zijn. “De beurs veert iets op, maar het effect is marginaal. Dat is ook wel logisch, want beleggers hielden nauwelijks meer rekening met Osama.”

Economen waarschuwden maandag dat de dood van Bin Laden voor de korte termijn gewelddadige reacties van al-Qaeda kan uitlokken, maar achten het onwaarschijnlijk dat het terroristennetwerk er in slaagt om de olieleveranties plat te leggen.

Daling

Thorbjørn Bak Jensen van Global Risk Management merkt op dat de scherpe daling van de olieprijs iets tijdelijks is. “Fundamenteel gezien ligt er eigenlijk niets nieuws op tafel. Misschien is het een goed idee om de risico’s van een stijgende olieprijs nu af te dekken”, aldus de analist.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde maandagochtend met 1,2 procent tot 112,58 dollar. Een vat Brent noteerde 124,73 dollar. Dit is een daling van 0,9 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.