diesel prijzen tankstation

Bovag: ‘Overheid moet de dieselprijs compenseren’

diesel prijzen tankstation

Als de prijs van diesel stijgt door een hogere energiebelasting, moet de overheid dat compenseren met een verlaging van de zogenoemde “dieselstraf” die momenteel in de BPM (aanschafbelasting) en de MRB (motorrijtuigenbelasting) voor dieselauto’s zit verwerkt.

Dat zegt brancheorganisatie Bovag in een reactie op het nieuws dat de Europese Commissie de energiebelasting drastisch wil hervormen. Het staat overigens niet vast dat de dieselprijs daadwerkelijk gaat stijgen met een nieuwe belasting op brandstof.

Taks

Eurocommissaris Algirdas Semeta (Belastingen) wil dat de taks die de lidstaten heffen op brandstof niet meer gebaseerd wordt op de verbruikte hoeveelheid, maar op de uitstoot van CO2 en de energiewaarde (warmte die vrijkomt bij verbranding). Hierdoor daalt de belasting op biobrandstof, maar stijgt de minimumtaks op diesel.

Als de dieselprijs hierdoor omhoog gaat, gaat dit op Europees niveau gebeuren. Alle lidstaten krijgen dan te maken met dezelfde stijging. “Ongewenste grenseffecten blijven dan ook uit,” zegt Bovag.

Vervuiler betaalt

Verladersorganisatie EVO vindt deze voorgestelde verandering niet onredelijk, omdat het uit gaat van het principe dat de vervuiler betaalt. Omdat diesel door deze verandering echter vergeleken met benzine flink duurder gaat worden, stellen zij voor om de hogere tarieven geleidelijk in te voeren. Hierdoor wordt een schokeffect voorkomen. Om het vrachtvervoer te ontzien zou voor het professionele gebruik in de beginfase een lager tarief voor diesel kunnen gelden.

Volgens de Stichting Natuur en Milieu zijn de gevolgen van het Europese voorstel in Nederland maar beperkt. Het gaat om het verhogen van minimumtarieven en Nederland zit daar al ruim boven, zegt een woordvoerder.

Duitsland

Duitsland vreest dat de plannen tot hogere dieselprijzen leidt en verklaarde zich bij voorbaat tegen, net als het Verenigd Koninkrijk. Ook Duitsland wordt diesel al zwaar belast. Een nieuwe Europese minimumtaks zal daardoor waarschijnlijk niet tot een hogere prijs leiden.

De Europese Commissie kan de regels voor energiebelasting alleen veranderen als alle EU-lidstaten daarmee akkoord gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.