munten, euro, geld

Prijs Nederlandse benzine is de hoogste ter wereld

Nederland voert wereldwijd de ranglijst aan als het gaat om de hoogste benzineprijs ter wereld. Zelfs landen als Denemarken en Griekenland die normaal gesproken met Nederland wedijveren qua hoogste prijs per liter laten we nu achter ons. Dat zegt Erik van Erne van Milieunet, die de ontwikkeling van de benzineprijzen sinds 2008 in de gaten houdt.

In een eerder onderzoek uit december deelde Nederland de eerste plaats in Europa nog met Griekenland.

Brandstofprijs

Van Erne baseert zijn conclusies op een onderzoek van Good Environment. Good deed een onderzoek naar de hoogste prijzen in dollars per gallon (3,78 liter), waarin Nederland op de bovenste plaats belandde met een benzineprijs van 8,83 dollar per gallon. Mark Rutte kreeg in de VS de titel “8 Dollar-Per-Gallon-President.”

De grootste reden van de hoge brandstofprijs is de accijnsverhoging van 0,6% per 1 januari 2011. De stijgende kosten van een vat ruwe olie, het peakoil moment (het moment waarop de olieproductie haar hoogtepunt heeft bereikt) en de aanhoudende onrust in Libië spelen kleinere rollen.

Overheid

De gemiddelde landelijke adviesprijs is in Nederland op dit moment €1,719 per liter. De overheid verdient het meest aan de hoge benzineprijs: Van de literprijs verdwijnt €1,04 in de schatkist.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

3 reacties op “Prijs Nederlandse benzine is de hoogste ter wereld”

Dennis van Gulik|07.04.11|07:37

Tijd voor REVOLUTIE!!!!!

Stefan|08.04.11|13:59

Tijd voor grootschalige investering in hernieuwbare energie bronnen. (Wind, water, zon, geothermisch, getijde, biomassa / algen voor biodiesel).

Nu peak oil realiteit is, is omschakeling ineens erg noodzakelijk, en behoorlijk laat ;-)

Rinus|18.04.11|23:50

De benzine is net als alle andere vormen van energie in Nederland schrikbarend duur door de hoge belastingen. Den Uijl begon met een dubbeltje, omdat de benzine té goedkoop was?! (fl 1,40 per liter) ging de prijs omhoog, kon het dubbeltje er weer af. Dan komt Kok met z’n rotkwartje! Tijdelijk!!!! Maar één ding is duidelijk: de linksen hebben geld nodig voor hun dure hobby’s, en jan-met-de-pet mag het allemaal ophoesten. En alle “tijdelijke maatregelen zijn net zo vast als het doodgaan je moet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.