elektrisch laden, elektriche auto, tanken

Voltanken elektrische auto straks even snel als benzine

elektrisch laden, elektriche auto, tanken

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Illinois kunnen elektrische auto’s straks nog sneller bijgetankt worden. Waar het opladen van de accu eerst uren moest duren, kan nu in een paar minuten de batterij opgeladen worden door een veel kleinere opslag voor zowel de lithium-ion batterij als voor de nikkel-metaal-hybride.

Volgens Paul Braun kunnen elektrische auto’s met deze nieuwe methode in twee minuten opgeladen worden. Daarmee kost het opladen evenveel tijd als het bijtanken van een auto op diesel of benzine.

Elektrische auto

Er waren eerst alleen maar grote modellen batterijen voor het gebruik in elektrische auto’s. De onderzoekers hebben met het kleinere model er voor gezorgd dat het opladen sneller kan verlopen. Een lithium-ion batterij is in 2 minuten tot 90% op te laden.

Hoewel Braun spreekt over een doorbraak voor de auto-industrie, moet de nieuwe batterij nog wel verder doorontwikkeld worden. Zo liggen de productiekosten voor de nieuwe batterij nog zo’n 20 tot 30% hoger.

Elektrische circuit

Verder moeten autofabrikanten het elektrische circuit van auto’s versterken, omdat bij het sneller opladen veel energie vrij komt. De batterij kan echter tot 100 keer sneller opgeladen worden dan bij een standaardaccu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.