Europese Commisie

EU wil af van auto’s op brandstof tegen 2050

Europese Commisie

Als het aan de Europese Commissie ligt zijn er in 2050 geen auto’s meer die rijden op benzine of diesel. Dat zal blijken uit de EU Roadmap on Transport, die op 28 maart wordt gepubliceerd.

De website EurActiv kreeg reeds inzage in dit rapport. Het streven van de EU is om tegen 2030 het gebruik van auto’s op brandstoffen al gehalveerd te hebben. In 2050 moeten de auto’s dan helemaal verbannen zijn.

CO2-uitstoot

De reden dat de EU hier op in zet zijn de EU-doelstellingen om de CO2-uitstoot te beperken. Volgens de Europese Commissie kan met het verdwijnen van de auto op brandstof de doelstelling om CO2-uitstoot door transport met 60% te beperken in 2050 behaald worden.

Waar de auto op benzine of diesel zal moeten verdwijnen, wil de EU het transport per spoor juist stimuleren. Volgens de EU is dit transport meer CO2-vriendelijk en past het binnen de veranderende maatschappij.

Elektrische auto

Overigens betekenen de plannen niet dat er helemaal geen auto’s meer zullen zijn. De EU wil vooral elektrische en zo schonere auto’s op de weg zien in de toekomst. Dit betreft personenwagens, maar ook vrachtwagens.

Mochten de plannen doorgang vinden, dan betekent dit voor pompstationhouders dat zij zich moeten voorbereiden op andere markten en andere handelsmodellen. De elektrische auto zal dan immers centraal staan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.