E10, benzine, brandstof, tanken, biobrandstof

Nederland kan Europese ontwikkelingen E10 afwachten

Terwijl vele Duitse consumenten de E10 aan de pomp mijden en gewoon Euro 95 of Super tanken, blijven pompstationhouders met de nieuwe brandstof zitten. Ook in de rest van Europa bestaat twijfel over E10.

Hoewel er een ethanolbrandstof beschikbaar is op enkele plaatsen in Nederland, is de animo nog niet groot. De brancheverenigingen wijzen de Nederlandse automobilist via diverse sites op checklists, om na te gaan of de Nederlandse auto geschikt is voor het gebruik van Duitse of Franse E10.

Europese Richtlijn

Dat volgens de Europese richtlijnen de oliemaatschappijen dit jaar 4,25% bio-ethanol op de markt moeten brengen, levert geen grote problemen op voor Nederland. Het betekent vooral dat gewone Euro 95-benzine 4,25% bio-ethanol krijgt bijgemengd.

Pas in 2020 moeten landen op 10% zitten en dus E10 gaan voeren. De Nederlandse pomphouders hebben dus nog even de tijd om de ontwikkelingen en ervaringen af te wachten.

Sinds april 2009 is E10 in Frankrijk verkrijgbaar onder de naam SP95-E10. In dit land is E10 niet de eerste bio-fuelsoort. Bij de Fransen zijn ook de biobrandstoffen E85 en B7 al aardig ingeburgerd.

Schade

Zo’n 60% van de Franse auto’s kan zonder schade met E10 rijden. De Franse regering geeft verder subsidie aan E10, zodat de brandstof zo’n 3 cent goedkoper is dan de gangbare brandstoffen.

Kritiek is er echter ook in Frankrijk. Niet vanuit autofabrikanten of autospecialisten, maar vooral vanuit milieuaanhangers. Zij menen dat met E10 de motor meer brandstof verbruikt en E10 daardoor een grotere aanslag op het milieu pleegt.

Ook zou de productie van E10 ten koste gaan van de teelt van agrarische producten voor de voedingsmiddelenindustrie. E10 heet mede daarom in Frankrijk ook geen bio-fuel, maar agro-fuel.

Ethanol in Tsjechië

In Tsjechië is ook een ethanolvariant verkrijgbaar. Sinds juni 2010 wordt daar 4,1% ethanol in de brandstof gestopt. Dit was 3,5%. De Tsjechische republiek verkoopt ook een andere bio-fuelsoort, E85.

E85 bevat in Tsjechië tot 85% bio-ethanol en 15% benzine. E85 is daar 28 tot 37 cent goedkoper dan andere brandstofsoorten.

Polen

In Polen wordt binnenkort gesproken over de invoering van E10, maar daar is op voorhand al veel kritiek te horen vanuit de professionele automedia. De autobladen in Polen schrijven, net als de Duitsers, dat E10 schadelijke gevolgen heeft voor motoren.

Waar in Polen, in navolging van Duitsland, gevreesd wordt voor negatieve gevolgen voor de motoren, is in Italië E10 nog onbekend. De Italiaanse politiek heeft nog niet gesproken over de brandstof en de media volgen de perikelen rond E10 dan ook amper.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn ze wel wat verder. Daar wordt echter niet gesproken over E10, maar eerder over E4. Vanaf april willen de Britten toe naar een bijmenging van 4% bio-ethanol in brandstof.

Aan het einde van dit jaar moet dit percentage verhoogd worden, maar wanneer Groot-Brittannië zover is om op E10 over te stappen is verre van bekend.

België

België heeft sinds 2010 benzine verkocht met 6% bio-ethanol en diesel met 4,5%. Dit past bij de wet die in 2009 werd ingevoerd om producenten bio-ethanol in hun brandstoffen te laten vermengen. België bereidt zich nu voor op de invoering van E10.

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Nederland kan Europese ontwikkelingen E10 afwachten”

Johan Stienen|15.04.11|08:01

Waar in Nederland is het mogelijk om E10 te tanken ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.