Europese Commissie

Europese Commissie wil energietaks aanpassen

De Europese Commissie wil de energietaks aan gaan passen. Dit zal er toe leiden dat met name diesel duurder zal worden. Brussel wil in ieder geval de taks laten toepassen op basis van CO2-emissies bij verbruik van de energie.

Ook moet meer gekeken worden naar de energiewaarde van de brandstof zelf. Nu kijken lidstaten voor het heffen van de energiebelasting vooral naar de afgenomen hoeveelheid brandstof.

Hervorming

Het Financieele Dagblad heeft een conceptvoorstel voor de hervorming van de energiebelasting in handen. Gevolgen van de hervorming zijn onder meer duurdere rode diesel, een hogere minimumtaks op diesel en een dalende accijns op biobrandstoffen.

De accijns op biobrandstoffen zal dalen door de lagere energiewaarde in vergelijking met reguliere benzine of diesel. Omdat de energiewaarde van diesel hoger is en ook de CO2-emissies hoger liggen, stijgt hier de accijns.

Gevolgen

Voor verschillende lidstaten zal een hervorming grote gevolgen hebben. Het loslaten van het onderscheid tussen reguliere diesel en diesel voor de landbouw, zorgt er voor dat een lagere taks hier niet meer mogelijk is.

Daarnaast zal de verhoging van de dieselaccijns voor Nederland geen grote gevolgen hebben. Nederland heeft nu al een accijns van 429,50 euro per 1000 liter diesel. Dat is hoger dan de EU-minimumnorm van 330 euro per 1000 liter. Met name landen onder die norm ondervinden mogelijk de hinder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europese Commissie wil energietaks aanpassen | TankPro.nl
Europese Commissie

Europese Commissie wil energietaks aanpassen

De Europese Commissie wil de energietaks aan gaan passen. Dit zal er toe leiden dat met name diesel duurder zal worden. Brussel wil in ieder geval de taks laten toepassen op basis van CO2-emissies bij verbruik van de energie.

Ook moet meer gekeken worden naar de energiewaarde van de brandstof zelf. Nu kijken lidstaten voor het heffen van de energiebelasting vooral naar de afgenomen hoeveelheid brandstof.

Hervorming

Het Financieele Dagblad heeft een conceptvoorstel voor de hervorming van de energiebelasting in handen. Gevolgen van de hervorming zijn onder meer duurdere rode diesel, een hogere minimumtaks op diesel en een dalende accijns op biobrandstoffen.

De accijns op biobrandstoffen zal dalen door de lagere energiewaarde in vergelijking met reguliere benzine of diesel. Omdat de energiewaarde van diesel hoger is en ook de CO2-emissies hoger liggen, stijgt hier de accijns.

Gevolgen

Voor verschillende lidstaten zal een hervorming grote gevolgen hebben. Het loslaten van het onderscheid tussen reguliere diesel en diesel voor de landbouw, zorgt er voor dat een lagere taks hier niet meer mogelijk is.

Daarnaast zal de verhoging van de dieselaccijns voor Nederland geen grote gevolgen hebben. Nederland heeft nu al een accijns van 429,50 euro per 1000 liter diesel. Dat is hoger dan de EU-minimumnorm van 330 euro per 1000 liter. Met name landen onder die norm ondervinden mogelijk de hinder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.