benzineprijs, tankstation, benzinepomp

Benzineprijs bereikt nieuw record

benzineprijs, tankstation, benzinepomp

De benzineprijs heeft een nieuw record behaald. In de zomer van 2008 kostte een liter benzine nog 1,692 euro, maar sinds vandaag moet voor een liter Euro 95 gemiddeld 1,697 euro betaald worden.

De consumentenorganisatie United Consumers heeft dit bekend gemaakt. De dieselprijs is nog niet zo sterk gestegen als de benzineprijs, maar deze staat met 1,409 euro nog bijna 10 cent onder het record van eveneens 2008.

Opzwepend effect

Dat de benzineprijs is opgelopen is geen verrassing. Door het herstel van de wereldeconomie liepen de prijzen voor olie al op. Het is echter de crisis in de Arabische landen die voor een verder opzwepend effect van de prijzen hebben gezorgd.

Daarnaast speelt de zwakke euro een rol. De prijs van benzine wordt afgeleid van de olieprijs. Omdat deze altijd in dollars wordt afgerekend, betekent een zwakke euro een sterkere dollar. De prijs in euro’s neemt dan toe aan de pomp.

Wereldrecord

De recordprijs voor benzine is niet alleen een record in Nederland maar op de gehele wereld. Nergens is de prijs zo hoog als in Nederland. Dat komt door de hier gevoerde accijnzen en belastingen op brandstoffen. Een volle euro gaat naar de overheid per 1 liter Euro 95.

Analisten van de Rabobank en ABN Amro verwachten dat de olieprijs zich uiteindelijk zal stabiliseren op 100 dollar per vat. Wel zal de olieprijs effect blijven houden op de inflatie, omdat energie en ook andere producten als voedsel duurder zullen worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.