tankdop, tanken, benzinetank

Overheid: Automobilist moet zuiniger rijden bij olieschaarste

tankdop, tanken, benzinetank

De Nederlandse overheid heeft bij olieschaarste een draaiboeken klaarliggen waarbij het verbruik evenredig dient te dalen met de olieaanvoer. In de praktijk betekent dit dat bij 7% minder olieaanvoer het verbruik ook met 7% dient te dalen. Om dit te bereiken richt de overheid zich vooral op de automobilist.

Economisch belang

Motorbrandstoffen zijn in Nederland immers het belangrijkste als het gaat om oliegebruik, terwijl ook de petrochemische industrie olie gebruikt. Om de economie niet te schaden, zal de overheid dan niet de petrochemische industrie beperken maar de automobilist.

Maatregelen

Maatregelen waar aan gedacht moet worden zijn een beperking van de maximumsnelheid naar 90 km/u. Dit leidt tot een besparing van zo’n 3,3%. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan de autoloze zondag eventueel weer terug ingevoerd worden.

Snelheidsverlaging

In onder meer Italië en Spanje zijn al maatregelen getroffen. Daar is de maximumsnelheid teruggebracht naar 110 km/u, zo meldt het Algemeen Dagblad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.