boorplatform, olie, oceaan, gas

2011 wordt goed jaar voor oliesector door groeiende vraag

boorplatform, olie, oceaan, gas

De groeiperspectieven voor de oliesector blijven goed, zo blijkt uit de prognoses van de energieagentschappen en economische bureaus. En hoewel de grote oliemaatschappijen nog geen jaarcijfers bekend hebben gemaakt, lijken beleggers het volste vertrouwen te hebben in concerns zoals Shell.

Volgens het Energy Information Administration, de rekenmachine van het Amerikaanse ministerie van Energie, zal de vraag naar olie vooral vanuit de opkomende economieën groot blijven en stijgen, maar zijn ook de groeiramingen voor de gevestigde economieën gunstig.

EIA

Zowel over de upstream als over de downstreamactiviteiten is het EIA positief. Met name de laatste tak van sport zal echter grote rendementsverbeteringen laten zien. Volgens de rapportage is de wereldwijde vraag naar olie in 2011 met 1,6% naar boven bijgesteld tot 89,1 miljoen vaten olie per dag.

In tegenstelling tot de oliesector, blijven de ontwikkelingen op de gasmarkt wat achter. Dit komt met name door het overaanbod op de Noord-Amerikaanse markt.

Teneinde de gasprijs te laten opleven zal het aantal actieve boorplatforms moeten afnemen, wat niet in de lijn der verwachtingen ligt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.