Volkswagen, Polo, BlueMotion, benzine, tankstation, diesel

Test: Belastingvrije auto verbruikt meer diesel dan beloofd

AMSTERDAM – Kleine auto’s met dieselmotoren, die zijn vrijgesteld van BPM en wegenbelasting, zijn vaak helemaal niet zo zuinig als wordt beweerd. In sommige gevallen valt het brandstofgebruik zelfs een kwart hoger uit dan de fabrikanten opgeven.

Uit een test die Autovisie deed op zes auto’s blijkt bijvoorbeeld dat het gemiddelde verbruik van een Volkswagen Polo Blue8Motion diesel uitkomt op 1 op 23,3, terwijl 1 op 29,4 wordt beloofd.

Winterbanden

Ook de Seat Ibiza ST Ecomotive (1 op 21,3 ) en Skoda Fabia hatchback Greenline (1 op 22,2) verbruiken meer dan de 1 op 29,4 die mag worden verwacht. Daarbij moet worden vermeld dat de Seat op de wat minder zuinige winterbanden reed.

De Fiat Grande Punto evenaart de fabrieksopgave wel. Dit in tegenstelling tot de modernere, onlangs geïntroduceerde Fiat Punto Evo. Die auto liet een verbruik noteren van 1 op 22,3, terwijl Fiat voor deze auto een verbruik van 1 op 27,8 belooft.

Opel doet het beter, want hoewel de vernieuwde Corsa de fabrieksopgave niet haalt, wordt deze wel dicht benaderd.

Verbruik

Autovisie testredacteur Peter Hilhorst stelt dat de meetmethode van de fabrikanten niet deugt. „Fabrikanten hanteren bij het vaststellen van het fabrieksverbruik de zogenoemde NEDC-norm”, zegt Hilhorst in de Telegraaf.

“Een meetmethode waarbij rijden gesimuleerd wordt op de rollentestbank. Deze meetmethode staat ver van de werkelijkheid, omdat er onwerkelijk langzaam wordt geaccelereerd. Het resultaat is dat het opgegeven fabrieksverbruik in de praktijk dus niet of nauwelijks haalbaar is.”

Branche-organisatie Bovag vindt het hoog tijd voor een andere verbruiksmeting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Test: Belastingvrije auto verbruikt meer diesel dan beloofd | TankPro.nl
Volkswagen, Polo, BlueMotion, benzine, tankstation, diesel

Test: Belastingvrije auto verbruikt meer diesel dan beloofd

AMSTERDAM – Kleine auto’s met dieselmotoren, die zijn vrijgesteld van BPM en wegenbelasting, zijn vaak helemaal niet zo zuinig als wordt beweerd. In sommige gevallen valt het brandstofgebruik zelfs een kwart hoger uit dan de fabrikanten opgeven.

Uit een test die Autovisie deed op zes auto’s blijkt bijvoorbeeld dat het gemiddelde verbruik van een Volkswagen Polo Blue8Motion diesel uitkomt op 1 op 23,3, terwijl 1 op 29,4 wordt beloofd.

Winterbanden

Ook de Seat Ibiza ST Ecomotive (1 op 21,3 ) en Skoda Fabia hatchback Greenline (1 op 22,2) verbruiken meer dan de 1 op 29,4 die mag worden verwacht. Daarbij moet worden vermeld dat de Seat op de wat minder zuinige winterbanden reed.

De Fiat Grande Punto evenaart de fabrieksopgave wel. Dit in tegenstelling tot de modernere, onlangs geïntroduceerde Fiat Punto Evo. Die auto liet een verbruik noteren van 1 op 22,3, terwijl Fiat voor deze auto een verbruik van 1 op 27,8 belooft.

Opel doet het beter, want hoewel de vernieuwde Corsa de fabrieksopgave niet haalt, wordt deze wel dicht benaderd.

Verbruik

Autovisie testredacteur Peter Hilhorst stelt dat de meetmethode van de fabrikanten niet deugt. „Fabrikanten hanteren bij het vaststellen van het fabrieksverbruik de zogenoemde NEDC-norm”, zegt Hilhorst in de Telegraaf.

“Een meetmethode waarbij rijden gesimuleerd wordt op de rollentestbank. Deze meetmethode staat ver van de werkelijkheid, omdat er onwerkelijk langzaam wordt geaccelereerd. Het resultaat is dat het opgegeven fabrieksverbruik in de praktijk dus niet of nauwelijks haalbaar is.”

Branche-organisatie Bovag vindt het hoog tijd voor een andere verbruiksmeting.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.