Nieuwe netaansluitingen weer mogelijk in Noord-Brabant en Limburg

Bedrijven in Noord-Brabant en Limburg kunnen vanaf december weer aangesloten worden op het stroomnet. Dat is onder andere goed nieuws voor ondernemers die een laadpaal willen plaatsen, laat een woordvoerder van de regionale netbeheerder Enexis weten. 

Door de krappe ruimte op het stroomnet beter te verdelen, heeft TenneT extra ruimte gevonden. Dat gebeurde door ‘congestiemanagement’. Daarbij vroeg de netbeheerder bedrijven met een grote aansluiting om tegen betaling flexibel om te springen met de beschikbare ruimte. Die krijgen dan geld voor de stroom die ze minder verbruiken dan de maximale capaciteit van hun aansluiting. Op die manier heeft TenneT 1700 megawatt aan extra capaciteit gevonden. Dat staat gelijk aan negen keer het stroomverbruik van een stad als Den Bosch of tien keer dat van Maastricht.

TenneT was op zoek gegaan naar grote bedrijven, met een aansluiting van 1 megawatt of meer, die wilden helpen. De vergoeding die zij krijgen, is tegen marktprijzen. Omdat die momenteel zeer hoog zijn, is TenneT ook veel geld kwijt aan deze vorm van het oplossen van knelpunten op het stroomnet.

Laadpalen op tankstations

Door de extra ruimte die TenneT heeft, kan Enexis als regionale netbeheerder meer grootzakelijke klanten aansluiten in de twee provincies. Een woordvoerder noemt dat ‘heel goed nieuws’. “We hopen dat we met de extra capaciteit alle klanten die op onze wachtrij staan, kunnen gaan aansluiten. Als er tankstations op die wachtlijst staan, dan krijgen de exploitanten vanzelf bericht van ons op het moment dat we ze kunnen helpen.”

Enexis roept tankstationhouders met plannen voor laadpalen op om zich bij de netbeheerder te melden als ze dat nog niet gedaan hebben. Zo weet het bedrijf volgens de woordvoerder welke elektriciteitsvraag er op ze afkomt.

‘Niet iedereen aansluiten’

De provincie Limburg is blij dat netbeheerder TenneT via noodoplossingen extra ruimte heeft gevonden om meer bedrijven en zonne- en windparken aan te sluiten op het stroomnet. Maar de provincie waarschuwt dat het probleem nog niet is opgelost. “Daarom moeten we nu doorpakken met de betrokken partijen en cruciale netuitbreidingen voor Limburg zo snel mogelijk realiseren.”

De provincie benadrukt dat de extra gevonden ruimte niet voldoende is om alle Limburgse bedrijven die op de wachtlijst staan aan te kunnen sluiten. Toch vindt gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels het een “positieve ontwikkeling op korte termijn”. “Bedrijven kunnen zich weer vestigen in Limburg, uitbreiden en verduurzamen. Ondernemers krijgen hierdoor weer perspectief. Maar de vraag naar elektriciteit blijft hoog en stijgt de komende jaren verder.”

(Bron: ANP/TankPro)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.