Alfen service servicemonteur Twin bus

Vooral laadpalen zorgen voor extra omzet Alfen

Alfen zag de opbrengsten bij de laadpalendivisie flink toenemen Foto: Alfen

Alfen blijft profiteren van de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. De onderneming, die ook andere slimme elektriciteitsoplossingen levert, zag de opbrengsten bij de laadpalendivisie in de eerste helft van het jaar drie keer hoger uitkomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral bij winkels en kantoren is er veel vraag naar laadsystemen. Daarbij ging het veelal ook om een uitgestelde vraag. Doordat winkels en kantoren weer opengingen toen de coronamaatregelen werden teruggeschroefd, nam de vraag naar de laadpalen volgens Alfen ook toe.

Alfen sloot de meetperiode af met een totale omzet van 205,5 miljoen euro, een plus van 78 procent op op jaarbasis. Onder de streep hield het concern een winst over van 25,3 miljoen, bijna drie keer meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

Profijt van energietransitie

Marco Roeleveld, topman van het bedrijf, toon zich tevreden. “Wij profiteren mee van de energietransitie. De markt voor laadpalen laat een hele sterke groei zien. Als je kijkt naar de hoeveelheid elektrische auto’s die naar de markt komen hebben wij geen enkele twijfel over de verdere groei van onze leveringen de komende jaren. Wij zijn positief over de vooruitzichten”, zegt Roeleveld in een toelichting op de cijfers.

Toch groeiden niet alle bedrijfsonderdelen in het afgelopen halfjaar. Bij de divisie voor energieopslag daalde de inkomsten met 18 procent tot 9,4 miljoen euro. Dat had onder meer te maken met vertragingen in het verkrijgen van vergunningen om te mogen bouwen. Roeleveld verwacht echter wel dat deze omzet in de tweede jaarhelft aantrekt. De opslagsystemen kunnen bij onder meer windmolens en zonneparken worden neergezet om op gezette tijden energie op te slaan om de druk van het elektriciteitsnet te halen.

Uitdagingen

Roeleveld geeft verder aan dat het vooralsnog goed lukt om problemen in de leveringsketen te tackelen. Het bedrijf vergrootte onder andere zijn voorraden. “We hebben het goed gedaan onder de moeilijke omstandigheden in de toeleveringsketen. We hebben nog steeds te maken met verstoorde wereldwijde toeleveringsketens met een grote vraag naar elektrische componenten, batterijen en omvormers. Ook zijn er logistieke uitdagingen”, aldus de topman.

Alfen heeft zijn omzetverwachting voor heel het jaar verhoogd, als gevolg van de groeispurt in het tweede kwartaal. Het concern mikt nu op een omzet van tussen de 410 miljoen en 470 miljoen euro. Dat was eerder 350 miljoen tot 420 miljoen euro.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.