Gemiddeld elke anderhalve kilometer openbaar laadpunt te vinden, maar grote verschillen tussen provincies

Bron: TankPro

Gemiddeld vind je elke anderhalve kilometer een publiek laadpunt. Ondanks die hoge dekkingsgraad zijn er grote verschillen tussen de provincies. Zo moet je in de provincie Drenthe gemiddeld acht keer verder rijden dan in Zuid-Holland, Noord-Holland of Utrecht, zo rekende energiebedrijf Zonneplan uit op basis van cijfers van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Om tot die conclusie te komen, deelde Zonneplan het aantal publieke laadpunten per gemeente door de lengte van het wegennet in diezelfde gemeente. Daaruit blijkt dat Drentenaren over het algemeen vijf kilometer moeten afleggen voordat ze bij de dichtstbijzijnde openbare lader zijn. Voor Friezen is dat een kleine vierenhalve kilometer. De top drie van grootste afstanden wordt gecomplementeerd door Groningen met 3,7 kilometer. In de drie Randstedelijke provincies daarentegen gaat het om gemiddeld iets meer dan 600 meter.

Meer dan twintig kilometer

Kijkend naar de gemeentes, zijn de verschillen nog groter. In de drie Nederlandse gemeenten Dantumadiel (Friesland), Pekela (Groningen) en Voerendaal (Limburg) moet men meer dan twintig kilometer rijden om aan de straat te kunnen laden. In totaal zijn er 25 gemeenten waar een publiek laadpunt gemiddeld meer dan tien kilometer verderop te vinden is. Twaalf daarvan liggen in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen.

(De tekst gaat verder onder de kaart)

Bron: Zonneplan

Er zijn ook gemeenten waar die afstanden juist ver onder het Nederlandse gemiddelde liggen. Zo is een publiek laadpunt in Amsterdam nooit ver weg. “Net als in Den Haag bedraagt de gemiddelde afstand in de hoofdstad 220 meter. In Utrecht, Amstelveen, Rotterdam, Delft en Diemen hoef je gemiddeld maximaal 370 meter te lopen om je opgeladen auto weer terug te vinden. Kanttekening is uiteraard wel dat je zo’n laadpaal dan met relatief veel andere EV-bezitters moet delen. De kans dat je moet omrijden of toch naar de snellader bij het tankstation moet is in de Randstad dan ook een stuk groter”, aldus Zonneplan.

Eigen oprit

Omdat er buiten de Randstad vaak een beperkte(re) beschikbaarheid van publieke laadpunten is, is een eigen laadpaal aan huis volgens het energiebedrijf in deze provincies interessanter. Ook omdat deze groep EV-rijders vaker een eigen oprit heeft. In hoeverre de noordelijke provincies momenteel voorlopen op de westelijke qua privélaadpunten is onbekend.

De RVO publiceerde afgelopen maand nog een rapport waarin het stelt dat het verbeteren van de registratie van publieke laadpunten noodzakelijk is.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.