Vattenfall laadpaal laden

Vattenfall zet in op proef waarbij laadpalen rekening houden met windenergie

Foto: Vattenfall

Vattenfall wil een test doen waarbij tijdens het laden rekening wordt gehouden met het aanbod van windenergie. Door de windmolens op zee en elektrische auto’s met elkaar te laten ‘communiceren’, wil de energiemaatschappij netcongestie helpen voorkomen. 

“Met de toename van het aanbod van flexibele energiebronnen, zoals wind en zon, en de enorme groei van elektrisch vervoer dreigt overbelasting van het elektriciteitsnet. Dat kan voorkomen worden door vraag en aanbod slimmer op elkaar af te stemmen”, aldus Vattenfall. Het bedrijf wil de ‘slim laden-pilot’ uitvoeren met windenergie uit het nieuw te bouwen windpark Hollandse Kust West. Daar is Vattenfall overigens nog geen eigenaar van, maar met de pilot hoopt de energiemaatschappij in troef in handen te hebben om de concurrentie af te schudden.

Ongestuurd laden

Op dit moment vindt vooral ‘ongestuurd laden’ plaats’, stelt het bedrijf. Daarbij wordt een elektrisch voertuig aan een laadpaal gekoppeld en laadt het meteen op maximaal vermogen zodra er verbinding met het net is. In het geval van slim laden is die sturing op wanneer en hoe snel de voertuigen laden er wel.

Vattenfall noemt de eventuele pilot een ‘grootschalige innovatieproef’. Het zou gaan om twee- tot vierhonderd bestaande laadstations die worden aangepast volgens de ‘innovatieve laadpaalcommunicatienorm’. Met de update wordt de sturing via auto’s mogelijk en wordt bovendien rekening gehouden met de hoeveelheid stroom die wordt geproduceerd door het windpark. “Als het aanbod van windenergie van het offshore windpark groot is, kunnen auto’s sneller worden opgeladen; bij weinig wind wordt er gelijkmatiger over de dag geladen. Ook kan er zo gestuurd worden dat er vooral wordt geladen als de marktprijs gunstig is, zodat elektrisch rijden mogelijk nog kostenefficiënter wordt.”

Nieuwe software

De eerste stroom van het nieuwe windpark wordt in 2026 verwacht. In de tussentijd werkt Vattenfall aan het uitrollen van de software-update waardoor geen laadpas meer nodig is en waarmee de auto herkend wordt. De functie van de laadpas wordt verwerkt in de auto, als een soort digitaal energiecontract dat informatie verstuurt naar de paal.

Mocht Vattenfall de aanbesteding winnen, begint het volgens een woordvoerder in 2026 gelijk met de proef. Als de pilot uiteindelijk succesvol verloopt, wil Vattenfall samen met toekomstige en huidige concessieverleners, zoals de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel, bekijken hoe de opgedane kennis ook daar kan worden ingezet. Ook voor het laden op tankstations kan deze vorm van slim laden een goede oplossing zijn, nu netcongestie een groeiend probleem is, stelt ze.

Na de zomer wordt bekend aan wie de bouw wordt gegund en of de proef dus daadwerkelijk van start gaat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.