Foto: Remco Nieuwenbroek / TankPro.nl

ACM: termijn netaansluiting voor laadpaal op tankstation 40 weken

Foto: Remco Nieuwenbroek / TankPro.nl

Als het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt, moet een netaansluiting voor het plaatsen van een (snel)laadpaal op bijvoorbeeld een tankstation binnen 40 weken gerealiseerd worden. Daarmee wil de toezichthouder duidelijkheid bieden over de termijn waarbinnen ondernemers door netbeheerders aangesloten worden op het elektriciteitsnet. 

Tot het afgelopen jaar was in Nederland nog sprake van een termijn van 18 weken voor het realiseren van een aansluiting. Het Europese Hof stelde in 2021 echter dat dit niet zo in de wet vastgelegd had mogen worden. Sinds die uitspraak van het Hof geldt dat de aansluiting binnen een ‘redelijke termijn’ uitgevoerd moet worden. “Met deze codewijziging vullen we in wat redelijk is. Dan geldt dus deze aansluittermijn”, aldus een woordvoerder van ACM.

Voldoende vermogen

Daarbij moet dan wel voldoende transportcapaciteit beschikbaar zijn. Bij een tekort aan transportcapaciteit moet de netbeheerder de congestie eerst zo snel mogelijk oplossen en dan de nieuwe aansluitingen realiseren. “De ACM wil met dit besluit de gewenste duidelijkheid geven aan afnemers én houdt daarbij rekening met de uitdagingen van netbeheerders zoals de schaarse beschikbaarheid van personeel. Netbeheerders moeten daarbij de balans zoeken tussen het verzwaren van netten om transportschaarste op te lossen en het realiseren van nieuwe aansluitingen om beschikbare transportcapaciteit zo optimaal mogelijk te benutten”, aldus de toezichthouder. Ook eventuele vertragingen in vergunningsprocedures worden in de termijn meegewogen.

Voor particulieren die een kleine aansluiting (tot maximaal 3×80 Ampère) willen, geldt een maximumtermijn van 18 weken. Voor eenvoudige aanpassingen bij kleinverbruikers (consumenten en MKB’ers) waarbij netbeheerders alleen ‘in de meterkast’ werkzaamheden moeten uitvoeren, stelt ACM een termijn van 12 weken voor. Bijvoorbeeld het verzwaren van een bestaande aansluiting van 1×35 Ampère naar 3×25 of 3×35 Ampère.

Het gaat overigens nog om een consultatie: betrokken organisaties en andere partijen mogen hun zienswijze tot 5 oktober delen. “Dat nemen we mee in uiteindelijke besluit.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.