Elektrisch laden

Verkoop elektrische auto’s groeit gestaag door

Elektrisch laden

In de eerste zes maanden van 2022 lag het aantal nieuw geregistreerde elektrische auto’s 82,9 procent hoger dan in dezelfde periode in 2021. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. De groei is volgens de partijen mede te danken aan het extra budget voor de particuliere aanschafsubsidie in 2022 en de introductie van steeds meer betaalbare elektrische personenauto’s.

Van de nieuwverkopen van personenauto’s bestond 19,2 procent uit EV’s. Dat is bijna 10 procent hoger dan in 2021, toen het aandeel in de eerste zes maanden nog 9,9 procent bedroeg. In de periode van januari tot en met juni werden bijna 30.000 elektrische voertuigen geregistreerd. Van al die elektrische auto’s was bijna 48 procent particulier (inclusief private lease), tegenover zo’n 26 procent in 2021.

Na 2025

Ondanks de flinke groei, dringen de BOVAG en RAI Vereniging erop aan om ook na 2025 de markt voor particuliere en zakelijke elektrische auto’s te blijven stimuleren. Hierdoor ontwikkelt de markt voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s zich sneller en het brengt ons dichterbij de klimaatdoelen, stellen zij.

De subsidiepot voor dit jaar (71 miljoen euro) is overigens al langere tijd leeg, waardoor particulieren moeten wachten tot 2 januari 2023 om een nieuwe aanvraag te kunnen doen voor een subsidie van 2.950 euro. Dat was dit jaar nog 3.350 euro. ‘Een gemiste kans’, menen RAI Vereniging en BOVAG. “Door de zogenaamde jaarschotten voor de subsidie los te laten kan budget bestemd voor volgend jaar naar voren worden gehaald. Op die manier komt er dit jaar meer geld beschikbaar en kunnen nog meer automobilisten nu al profiteren.”

Om de verkoop van elektrische auto’s in de zakelijke markt te stimuleren, blijft de bijtelling voor het privé gebruik ook volgend jaar op 16 procent. Het plafond waarop dit bedrag van toepassing is, wordt daarnaast verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro.

Plug-in hybride

Naast elektrische auto’s groeit ook het aandeel (plug-in) hybrides. In de eerste zes maanden van 2021 werden nog 15.926 PHEV’s geregistreerd, dit jaar zijn dat er al ruim 18.731 (+17,6 procent). Ook de registraties van hybrides zitten in de lift. In het eerste halfjaar van 2022 is het aantal registraties met 24 procent gestegen naar 16.648 ten opzichte van 13.392 in 2021.

Volgens RAI Vereniging en BOVAG is de hybride en plug-in hybride aandrijftechnologie in de transitie naar zero-emissie wegvervoer van belang om CO2-besparing voor een zo groot mogelijke groep automobilisten binnen handbereik te brengen. “De auto-industrie investeert momenteel miljarden euro’s om naast volledig elektrisch, ook een breed assortiment van andere schone zuinige aandrijftechnologieën te ontwikkelen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.