MRA Elektrisch

TotalEnergies, Liander en MRA-Elektrisch starten test met beheren van laadvermogen

Foto: MRA Elektrisch persbericht

TotalEnergies Marketing Nederland voert samen met netbeheerder Liander en MRA-Elektrisch een pilot uit met 120 publieke laadpunten. In Haarlem onderzoeken de partijen hoe ze met de laadpunten kunnen bijdragen aan het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet.

MRA-Elektrisch stelt de laadpunten beschikbaar voor de pilot, zodat TotalEnergies –de beheerder van de laadpalen– deze als één groep kan bundelen en op verzoek van Liander het gezamenlijke laadvermogen bij een grote vraag naar stroom kort kan verlagen. Daardoor laden de elektrische auto’s iets minder snel, maar kan piekbelasting voorkomen worden. De EV-rijders die de laadfaciliteiten gebruiken, lezen op de laders ook dat de laadsnelheid kan variëren.

Sneller laden met app

De inzet van een groep laadpunten gebeurt volgens de drie partijen in deze pilot voor het eerst op zo’n manier. Ondanks kleine verlagingen van de laadsnelheid (meestal niet langer dan een kwartier) kunnen toch significante effecten bereikt worden, stellen de initiatiefnemers. In het geval van alle 120 laadpunten in Haarlem gaat de laadvermogensvraag door de oplossing met 100 kW omlaag. Dat is vergelijkbaar met de energiebehoefte van honderd stofzuigers en dus niet veel als het gaat overbelasting van het net, beamen de partijen. Maar deze pilot laat volgens hen wel zien wat er mogelijk is als deze techniek op grotere schaal wordt toegepast.

Er is dan ook veel potentie, denken ze. Voor de 10.000 laadpunten die TotalEnergies nu al exploiteert, gaat het om een vermogen van 10 MW. Dat staat gelijk aan het benodigde vermogen voor bijna 10.000 huishoudens. EV-rijders die toch op vol vermogen willen laden, kunnen dat aangeven via de Charge Assist-app. De laadsnelheid wordt dan voor de lopende sessie niet verlaagd.

GOPACS-platform

De laadpunten zijn gekoppeld met het zogenaamde GOPACS-platform, een samenwerking van Nederlandse netbeheerders waarin de vraag naar flexibiliteit wordt gebundeld. Het platform wordt gezien als een belangrijke stap om capaciteitstekorten in het elektriciteitsnet (congestie) te verminderen en helpt om het net ‘betrouwbaar en betaalbaar’ te houden.

“Dankzij deze koppeling zijn we een substantiële schakel bij het voorkomen van overbelasting van het net”, zegt Marja Versleijen, directeur mobility & new energies van TotalEnergies in Nederland. Is de pilot in Haarlem succesvol, dan biedt dat volgens haar vooruitzicht op grootschalige toepassing van deze techniek.

Met dit soort oplossingen kunnen grote investeringen voor het opvangen van incidentele pieken op het net voorkomen worden. Het betrekken van groepen laadpalen is kansrijk, denkt Erik Schepens van Liander. “Omdat we het mogelijk maken ook als elektrisch rijder bij te dragen aan de stabiele elektriciteitsvoorziening van je stad.”

Betrouwbare laadsessies

De pilot loopt tot en met augustus 2022 en is volgens de betrokken partijen geslaagd als ze leren wat er nodig is om deze methode op grotere schaal uit te gaan voeren bij behoud van betrouwbare laadsessies. Dan blijft de levering van energie stabiel en betaalbaar en kan de groei van elektrisch rijden doorzetten.

Op de foto van links naar rechts: Marja Versleijen (TotalEnergies Marketing Nederland), Maarten Linnenkamp (MRA-Elektrisch) en Aukje Sjoerdsma (Liander). Beeld: MRA-Elektrisch

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.