NXT ChargeBox Dronten

NXT-station in Dronten eerste met ‘ChargeBox’

Foto: GP Groot

NXT Mobility heeft het tankstation in Dronten voorzien van een ‘NXT ChargeBox’. Het is daarmee het eerste station van de formule dat is uitgerust met de snellaadinnovatie. De oplossing maakt het mogelijk om op een gangbare kleinverbruikersaansluiting één auto met een laadcapaciteit van 320 kW of twee auto’s tegelijkertijd met 160 kW op te laden.

De innovatie werd ontwikkeld door ADS-TEC Energy en Porsche Engineering. “De NXT ChargeBox werkt als een powerbank: de accu laadt met laag vermogen op en geeft de opgeslagen elektriciteit met hoog vermogen af. Bij een aansluiting van 50 kW resulteert dit in 270 kW snellaadvermogen en bij een aansluiting van 100 kW in 320 kW”, legt sales manager Boyd Schooneman uit.

Zelf opgewekte stroom

Naast netstroom kan de ChargeBox ook opgeladen worden met zonne-energie. Auto’s die sinds begin deze maand bij het station in Dronten laden, rijden daardoor gedeeltelijk op zelf opgewekte energie.

Bovendien speelt het systeem in op ‘peak-shaving’. Een snellaadsessie start met een enorme vermogenspiek die vervolgens afzwakt naar een lager vermogen. De energieopslag in de accu van de NXT ChargeBox vangt de vermogenspiek aan het begin van de laadsessie op. Als de stroomvraag van het voertuig vervolgens daalt, schakelt de lader weer over op de normaal beschikbare stroomnetcapaciteit.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

NXT ChargeBox Dronten
Na enkele weken van testen is de ChargeBox in Dronten nu operationeel. Foto: GP Groot

Beperkte netcapaciteit

Om in 2030 aan de elektriciteitsvraag van elektrische voertuigen te kunnen voldoen, zijn volgens berekeningen van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur zo’n 1,7 miljoen laadpunten nodig. “Door de groeiende behoefte aan ultrasnelladen bij onze klanten, zijn we op zoek gegaan naar toepassingen voor onze eigen stations. Hierbij liepen ook wij tegen de beperkte netcapaciteit die snelladen onmogelijk maakt aan. Het NXT ChargeBox snellaadsysteem biedt ons de mogelijkheid om ondanks de beperkte netcapaciteit toch hoog vermogen snelladen te leveren”, aldus Schooneman.

Gedurende het jaar worden ook andere locaties van NXT Mobility voorzien van de NXT ChargeBox. Het bedrijf levert de oplossing als distributeur bovendien aan derden.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

NXT ChargeBox Dronten
Door de ChargeBox wordt het met een reguliere netaansluiting mogelijk om snel te laden. Foto: GP Groot

NXT Mobility is een initiatief van GP Groot brandstoffen en oliehandel. GP Groot exploiteert ruim zestig tankstations met de merken TotalEnergies, Argos en NXT. De eigen tankformule NXT richt zich naast reguliere brandstoffen op het bevorderen van de verkrijgbaarheid van duurzame brandstoffen, zoals elektriciteit, waterstof, LNG en HVO.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.