Koning opent testlab voor elektrische voertuigen in Arnhem

Foto: ElaadNL

Koning Willem-Alexander heeft woensdag het internationale testlab van ElaadNL in Arnhem geopend. In het gebouw gaat het opladen van elektrische auto’s, bussen en trucks getest worden. Nederlandse en internationale producenten van voertuigen, laadpaalfabrikanten en –beheerders, bedrijven die energiediensten leveren, netbeheerders en onderwijsinstellingen kunnen gebruik maken van de faciliteiten.

Om alle typen elektrische voertuigen probleemloos op te kunnen laden, zijn tests nodig, in aanvulling op de typegoedkeuring van de RDW, aldus ElaadNL. In het testlab is apparatuur aanwezig om de stroomkwaliteit te meten. Bovendien zijn er laadpalen om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te kunnen laden.

Andere zaken die in het lab getest worden zijn de interoperabiliteit (kan elk voertuig met elke laadpaal probleemloos laden?), de aansluiting van laadpalen op het stroomnet (wettelijke taak van netbeheerders) en slim laden of Smart Charging. Met dat laatste worden de snelheid en het tijdstip van het laden aangepast aan bijvoorbeeld de beschikbaarheid van lokaal opgewekte stroom uit zon en wind, de ruimte op het stroomnet of aan variatie in stroomprijzen.

Eerste laadsessie

Koning Willem-Alexander plugde woensdag de eerste elektrische vuilniswagen in en startte daarmee officieel de eerste laadsessie in het nieuwe lab. Na de openingshandeling kreeg hij een rondleiding. Tijdens die rondleiding was er onder andere aandacht voor goede cybersecurity van laadpalen om de stabiliteit van het stroomnet te kunnen waarborgen.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Koning Willem-Alexander opening ElaadNL
Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het testcentrum. Foto: ElaadNL

Naast de koning waren ook staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen, gedeputeerde van de Provincie Gelderland Helga Witjes en burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch aanwezig. “ElaadNL is de eerste in de wereld die op deze schaal de interactie gaat testen tussen vrachtwagens, laadpalen en het stroomnet. Een mooie opmaat naar een nieuw tijdperk van elektrisch vervoer. Nederland doet het hartstikke goed, we lopen voorop in de wereld. Grote internationale laadpaalfabrikanten en platformaanbieders komen hier vandaan. Al bij al verdienen in Nederland al 7.000 mensen hun brood in deze sector, een omzet van zo’n 5 miljard euro”, aldus Heijnen.

Connectr

ElaadNL is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Het Elaad Testlab maakt onderdeel uit van het energiecluster Connectr. Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeën te testen en deze vervolgens in de praktijk te brengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.