BP en Volkswagen plaatsen eerste gezamenlijke snellader

Foto: BP

BP en Volkswagen zijn begonnen met de gezamenlijke uitrol van een Europees laadnetwerk. Een jaar na de bekendmaking van hun samenwerking werd de eerste snellader bij een Aral-tankstation in het Duitse Düsseldorf geplaatst. De partijen willen hun snellaadnetwerk tegen 2024 opgezet hebben.

In de eerste fase van de uitrol komen er tot 4.000 laadpunten van het merk Flexpole bij op de Aral-retaillocaties van BP in Duitsland en op de BP-stations in het Verenigd Koninkrijk. Dat zal in de komende 24 maanden gebeuren. Het is de bedoeling dat er eind 2024 in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen tot 8.000 oplaadpunten beschikbaar zijn. Of en hoeveel van die laders in Nederland geplaatst worden, kan een woordvoerder van BP nog niet zeggen. Meer details worden later bekendgemaakt.

Laders met batterij

De laadpalen hebben een vermogen tot 150 kW en hebben ieder twee oplaadpunten. Ook zijn ze voorzien van een ‘geïntegreerd batterijopslagsysteem’. Daardoor hoeven beperkte netaansluitingen volgens de bedrijven geen belemmering te vormen voor een snelle uitrol. Met de laders kunnen automobilisten, afhankelijk van het model van hun voertuig, in zo’n tien minuten 160 kilometer bijladen.

“Wanneer je een van ’s werelds grootste autofabrikanten samenbrengt met een van ’s werelds grootste energiebedrijven – dan zijn de mogelijkheden enorm”, aldus de ceo van BP Bernard Looney (links). De directeur van Volkswagen, Herbert Diess (rechts), sluit zich daarbij aan. “De verduurzaming van de Europese economie vereist nauwe samenwerking over grenzen en sectoren heen. We zijn blij dat we met BP kunnen samenwerken om de uitrol van het snellaadnetwerk in Europa te versnellen.” Volkswagen behoort tot de grootste aanbieders van EV’s ter wereld.

Andere oplossingen

Volgens de voorwaarden van hun overeenkomst zullen VW en BP ook kijken naar verdere mogelijkheden om samen toekomstige oplossingen te bieden voor duurzame mobiliteit.

BP wil zijn netwerk van openbare oplaadpunten voor EV’s tegen 2030 laten groeien tot meer dan 100.000 punten wereldwijd. Momenteel zijn dat er ongeveer 13.000. Met ongeveer 350 tankstations is het bedrijf een van de grotere spelers op de Nederlandse brandstoffenmarkt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.