Stijgende laadomzet voor Fastned, maar bedrijf voelt hoge energieprijzen

De omzet van Fastned steeg het afgelopen jaar met 98 procent tot 12,4 miljoen euro. Toch boekte het snellaadbedrijf een nettoverlies van 24,6 miljoen euro. Ook de stijgende kosten van energieinkoop in de tweede helft van 2021 werden gevoeld. 

De Amsterdamse onderneming spreekt in haar jaarverslag over een ‘uitdagend jaar, met aanhoudende verstoringen in toeleveringsketens als gevolg van de pandemie en stijgende energieprijzen.’ Omdat de prijzen van energie hard omhoog gingen, verhoogde Fastned in de meeste landen waarin het actief is de laadprijzen voor het eerst in vijf jaar.

Veel nieuwe stations

Het netwerk van Fastned werd in 2021 uitgebreid met 57 nieuwe en schaalbare stations. Daaronder vallen ook de dertien stations die het bedrijf in 2020 van MisterGreen kocht. Bij de 188 stations die het bedrijf eind 2021 telde, waren in totaal 759 laders te vinden, ten opzichte van 456 een jaar eerder. Ook bestaande locaties kregen in sommige gevallen extra laadpalen. Gemiddeld heeft een Fastned-locatie daardoor nu vier laders. In 2020 waren dat er nog 3,5. Fastned investeerde ook fors in de bouw van meer en grotere snellaadstations en in de aankoop van nieuwe locaties. Het personeelsbestand verdubbelde om zo het aantal nieuwe stationsopeningen te kunnen versnellen.

“Terugkijkend op 2021 ben ik enorm trots op wat we bereikt hebben”, zegt Michiel Langezaal. Volgens de ceo van Fastned groeide het bedrijf hard ondanks de moeilijkheden waar het tegenaan liep. “We hebben een record van een miljoen laadsessies gehaald in 2021 dankzij het toegenomen gebruik van elektrische voertuigen. Dit geeft ons het vertrouwen dat we op de juiste weg zijn. We staan pas aan het begin van een exponentieel groeiende markt voor opladen. Door de uitbreiding van ons netwerk te versnellen zullen we klaar zijn voor de miljoenen nieuwe elektrische voertuigen die de komende jaren de weg op gaan.”

Oorlog Oekraïne

Hoewel het snellaadbedrijf geen activiteiten heeft in Oekraïne, Rusland of Belarus, heeft de Russische invasie in Oekraïne wel invloed op de bedrijfsvoering. De verwachting is dat de energieprijzen daardoor nog verder stijgen. Ook door de internationale maatregelen tegen Rusland, waaronder sancties en kapitaalcontroles, kunnen verstoringen ontstaan, waarschuwt Fastned. Bijvoorbeeld bij leveranciers van laadapparatuur en grondstoffen voor de bouw van stations.

Ook zouden grondstofverstoringen voor autofabrikanten weer een impact kunnen hebben op het groeitempo van BEV’s en indirect op de bedrijfsactiviteiten van Fastned in West-Europa.

Fastned begon vorig jaar eveneens met de bouw van stations in Frankrijk, het zesde land waarin het nu actief is. Het bedrijf heeft nu acht operationele stations langs het Franse tolwegennet. In totaal heeft de onderneming inmiddels 197 snellaadstations gebouwd in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Zwitserland en dus Frankrijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.