Sakko Uithuizen

Liter Euro 95 dit jaar het goedkoopst in Groningen

Foto: MultiTankcard

Wie dit jaar een liter Euro 95/E10 tankte, was het goedkoopst uit bij Sietsema-Sakko in het Groningse Uithuizen (foto). Het tankstation wint daarom de ‘Slim Tanken Award’ van MultiTankcard. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 bedroeg hier 1,655 euro over het afgelopen jaar. 

In de categorie E5-benzine gaat de Makro in Amsterdam er met de winst vandoor. Bij het tankstation betaalden klanten gemiddeld 1,82 euro voor een liter Euro 98. Voor diesel gaat de award naar de Esso Express in het Gelderse Beek. De gemiddelde literprijs was hier 1,31 euro.

Goedkoop in noorden

Stephan Mangnus, directeur van Sakko Commercial, is blij met de winst in de categorie E10. “Dit door het coronavirus gekenmerkte jaar was bij uitstek een jaar waarin ondernemerschap getoond kon worden”, zegt hij.  “Enerzijds door concrete stappen te zetten om toekomstige veranderingen in onze markt voor te blijven, anderzijds door in de huidige moeilijke markt scherp te opereren en nog meer in te spelen op de wensen van de klant. En de belangrijkste wens van de klant is ongetwijfeld een scherpe prijs. We zijn dan ook erg content met het winnen van de Slim Tanken Award 2021.”

Net als de vorige jaren zijn volgens MultiTankcard vooral in de noordelijke provincies veel prijsvechters te vinden. Hier tank je over het algemeen dan ook het voordeligst. Utrecht en Limburg zijn daarentegen het duurst. Ook bij Schiphol en op de Waddeneilanden moeten automobilisten diep in de buidel tasten. Mogelijk hebben de lage prijzen in het noorden te maken met de ‘geringe bevolkingsdichtheid en de daarmee gepaard gaande lage vastgoedprijzen’, stelt directeur Patrick Roozeman. “Dat maakt ook meteen duidelijk waarom de provincie Utrecht het duurst is qua tanken. Utrecht heeft veel snelwegpompen, die te maken hebben met relatief hoge vierkantemeterprijzen.”

Bovendien groeit het prijsverschil tussen de snelwegen en de provinciale wegen. In 2019 was dat gemiddeld 11 cent, dit jaar bedraagt het verschil al 14 cent.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Stephan Mangnus, directeur van Sakko, neemt de prijs in ontvangst van Roeland Rohof van MultiTankcard.
Stephan Mangnus, directeur van Sakko Commercial, neemt de prijs in ontvangst van Roeland Rohof van MultiTankcard. Foto: MTC

Roozeman: “Opvallend zijn daarnaast de hoge tarieven op de Waddeneilanden, maar die zullen niemand verbazen: hoge distributiekosten en relatief weinig concurrentie. Ten slotte is tanken nabij de vliegvelden Schiphol en Valkenburg erg prijzig. Een verklaring kan zijn dat huurauto’s moeten worden volgetankt bij een tankstation in de buurt en dan is men niet kritisch op de literprijs.”

Stijgende brandstofprijzen

Dit jaar werd vooral gekenmerkt door de alsmaar stijgende brandstofprijzen. Waar de gemiddelde literprijs van Euro 95 in 2020 nog 1,57 euro bedroeg, werd dit jaar gemiddeld een prijs van 1,80 euro gevraagd met daarbij uitschieters boven de twee euro. Op de Wadden werd eind november al 2,22 euro betaald voor een liter Euro95/E10-benzine. Voor E5-benzine bedroeg de gemiddelde literprijs in 2020 nog 1,68 euro; dit jaar was dat maar liefst 1,92 euro. En voor Diesel steeg de gemiddelde literprijs van 1,25 euro in 2020 naar 1,45 euro dit jaar.

Vooral in de avonduren bleek tanken dit jaar een dure bezigheid. Na 20.00 uur stijgen de prijzen namelijk langzaam en in de nacht tot 5.00 uur ‘s ochtends daalt deze weer geleidelijk, stelt MultiTankcard. Overdag blijft de prijs redelijk constant.

Afwijkende dagprijzen

De Slim Tanken Award werd uitgereikt op basis van de de maanden januari tot en met november. Ook kunnen de dagprijzen sterk afwijken van de gemiddelde prijs. Roozeman: “Dit blijkt al wanneer we kijken naar de voordeligste tanktarieven over de maand november: De laagste literprijs voor Euro95/E10-benzine was in deze maand weliswaar nog altijd te vinden bij Sietsema-Sakko, maar inmiddels moest deze zijn prijs wel opschroeven tot 1,85 euro. Voor E5-benzine was in november niet meer de Makro in Amsterdam maar Roeleveld-Rolink Bv in Denekamp, Overijssel de goedkoopste, met een literprijs van 1,70 euro. En voor Diesel bleef Esso Express in Beek de voordeligste, maar de literprijs was wel gestegen naar 1,49 euro.

Bekijk hieronder de top drie per brandstof.

Top 3 goedkoopste pompen Euro95/E10-benzine

1. Sietsema-Sakko Uithuizen, Groningen 1,655 euro per liter
2. Tango Winschoten, Groningen 1,664 euro per liter
3. Tango Oude Pekela, Groningen 1,67 euro per liter

Top 3 goedkoopste pompen E5-benzine

1. Makro, Amsterdam 1,82 euro per liter
2. TinQ Hoogeveen, Drenthe 1,83 euro per liter
3. Total Hilversum Kerkelanden, Noord-Holland 1,84 euro per liter

Top 3 goedkoopste Dieselpompen

1. Esso Express Beek Montferland, Gelderland 1,31 euro per liter
2. Joontjes Kreditank Sneek, Friesland 1,32 euro per liter
3. Tango Sneek, Friesland 1,32 euro per liter

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Liter Euro 95 dit jaar het goedkoopst in Groningen | TankPro.nl
Sakko Uithuizen

Liter Euro 95 dit jaar het goedkoopst in Groningen

Foto: MultiTankcard

Wie dit jaar een liter Euro 95/E10 tankte, was het goedkoopst uit bij Sietsema-Sakko in het Groningse Uithuizen (foto). Het tankstation wint daarom de ‘Slim Tanken Award’ van MultiTankcard. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 bedroeg hier 1,655 euro over het afgelopen jaar. 

In de categorie E5-benzine gaat de Makro in Amsterdam er met de winst vandoor. Bij het tankstation betaalden klanten gemiddeld 1,82 euro voor een liter Euro 98. Voor diesel gaat de award naar de Esso Express in het Gelderse Beek. De gemiddelde literprijs was hier 1,31 euro.

Goedkoop in noorden

Stephan Mangnus, directeur van Sakko Commercial, is blij met de winst in de categorie E10. “Dit door het coronavirus gekenmerkte jaar was bij uitstek een jaar waarin ondernemerschap getoond kon worden”, zegt hij.  “Enerzijds door concrete stappen te zetten om toekomstige veranderingen in onze markt voor te blijven, anderzijds door in de huidige moeilijke markt scherp te opereren en nog meer in te spelen op de wensen van de klant. En de belangrijkste wens van de klant is ongetwijfeld een scherpe prijs. We zijn dan ook erg content met het winnen van de Slim Tanken Award 2021.”

Net als de vorige jaren zijn volgens MultiTankcard vooral in de noordelijke provincies veel prijsvechters te vinden. Hier tank je over het algemeen dan ook het voordeligst. Utrecht en Limburg zijn daarentegen het duurst. Ook bij Schiphol en op de Waddeneilanden moeten automobilisten diep in de buidel tasten. Mogelijk hebben de lage prijzen in het noorden te maken met de ‘geringe bevolkingsdichtheid en de daarmee gepaard gaande lage vastgoedprijzen’, stelt directeur Patrick Roozeman. “Dat maakt ook meteen duidelijk waarom de provincie Utrecht het duurst is qua tanken. Utrecht heeft veel snelwegpompen, die te maken hebben met relatief hoge vierkantemeterprijzen.”

Bovendien groeit het prijsverschil tussen de snelwegen en de provinciale wegen. In 2019 was dat gemiddeld 11 cent, dit jaar bedraagt het verschil al 14 cent.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Stephan Mangnus, directeur van Sakko, neemt de prijs in ontvangst van Roeland Rohof van MultiTankcard.
Stephan Mangnus, directeur van Sakko Commercial, neemt de prijs in ontvangst van Roeland Rohof van MultiTankcard. Foto: MTC

Roozeman: “Opvallend zijn daarnaast de hoge tarieven op de Waddeneilanden, maar die zullen niemand verbazen: hoge distributiekosten en relatief weinig concurrentie. Ten slotte is tanken nabij de vliegvelden Schiphol en Valkenburg erg prijzig. Een verklaring kan zijn dat huurauto’s moeten worden volgetankt bij een tankstation in de buurt en dan is men niet kritisch op de literprijs.”

Stijgende brandstofprijzen

Dit jaar werd vooral gekenmerkt door de alsmaar stijgende brandstofprijzen. Waar de gemiddelde literprijs van Euro 95 in 2020 nog 1,57 euro bedroeg, werd dit jaar gemiddeld een prijs van 1,80 euro gevraagd met daarbij uitschieters boven de twee euro. Op de Wadden werd eind november al 2,22 euro betaald voor een liter Euro95/E10-benzine. Voor E5-benzine bedroeg de gemiddelde literprijs in 2020 nog 1,68 euro; dit jaar was dat maar liefst 1,92 euro. En voor Diesel steeg de gemiddelde literprijs van 1,25 euro in 2020 naar 1,45 euro dit jaar.

Vooral in de avonduren bleek tanken dit jaar een dure bezigheid. Na 20.00 uur stijgen de prijzen namelijk langzaam en in de nacht tot 5.00 uur ‘s ochtends daalt deze weer geleidelijk, stelt MultiTankcard. Overdag blijft de prijs redelijk constant.

Afwijkende dagprijzen

De Slim Tanken Award werd uitgereikt op basis van de de maanden januari tot en met november. Ook kunnen de dagprijzen sterk afwijken van de gemiddelde prijs. Roozeman: “Dit blijkt al wanneer we kijken naar de voordeligste tanktarieven over de maand november: De laagste literprijs voor Euro95/E10-benzine was in deze maand weliswaar nog altijd te vinden bij Sietsema-Sakko, maar inmiddels moest deze zijn prijs wel opschroeven tot 1,85 euro. Voor E5-benzine was in november niet meer de Makro in Amsterdam maar Roeleveld-Rolink Bv in Denekamp, Overijssel de goedkoopste, met een literprijs van 1,70 euro. En voor Diesel bleef Esso Express in Beek de voordeligste, maar de literprijs was wel gestegen naar 1,49 euro.

Bekijk hieronder de top drie per brandstof.

Top 3 goedkoopste pompen Euro95/E10-benzine

1. Sietsema-Sakko Uithuizen, Groningen 1,655 euro per liter
2. Tango Winschoten, Groningen 1,664 euro per liter
3. Tango Oude Pekela, Groningen 1,67 euro per liter

Top 3 goedkoopste pompen E5-benzine

1. Makro, Amsterdam 1,82 euro per liter
2. TinQ Hoogeveen, Drenthe 1,83 euro per liter
3. Total Hilversum Kerkelanden, Noord-Holland 1,84 euro per liter

Top 3 goedkoopste Dieselpompen

1. Esso Express Beek Montferland, Gelderland 1,31 euro per liter
2. Joontjes Kreditank Sneek, Friesland 1,32 euro per liter
3. Tango Sneek, Friesland 1,32 euro per liter

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.