Vijf tankstations langs de snelwegen krijgen nieuwe huurders na veiling

Tijdens de negentiende editie van de tankstationveiling wisselden vijf locaties van eigenaar. De grote meerderheid van de 25 stations gaat daarentegen ook de komende vijftien jaar verder onder dezelfde huurders. 

In het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade vond woensdag de jaarlijkse veiling van de tankstations langs de rijkswegen plaats. Op het programma stonden twintig locaties aan de Nederlandse snelwegen en vijf stations aan de drukke N-wegen.

Grote bedragen

Net zoals bij de editie van 2020 weerhield de coronacrisis de deelnemers er niet van om torenhoge bedragen neer te leggen voor de huurrechten. Het eerste tankstation dat tijdens de veiling van eigenaar wisselde, was de locatie ‘Brammelo’ in Haaksbergen. Voor een bedrag van ruim een half miljoen euro ging het station van Varo Energy naar Weghorst Beheer, dat in de regio meerdere tankstations exploiteert. Opvallend is dat er geen tweede hoogste bod was voor de locatie. Het bleek aan het einde van de dag bovendien het ‘goedkoopste’ tankstation te zijn en de enige die voor minder dan een miljoen euro werd overgenomen.

Voor de tweede locatie die van eigenaar wisselde werd gelijk het hoogste bedrag van de dag betaald. Locatie ‘Honswijck’ (A1) in het Noord-Hollandse Muiden, dat in handen was van Pompstation Vechtbrug en wordt geëxploiteerd in de kleuren van BP, wordt overgenomen door EG Retail voor een bedrag van ruim 27,5 miljoen euro. Dat is overigens gelijk ook het hoogste bod ooit geboden op een tankstationveiling. Vorig jaar werd voor de huurrechten van Den Ruygenhoek West in Hoofddorp (A4) iets meer dan 27 miljoen euro betaald, tot woensdag het record.

Overnames in tweede ronde

In de tweede ronde vonden er meerdere wisselingen van de wacht plaats. Locatie ‘De Horn’ in Abbekerk (A7) is niet langer in handen van Oliehandel Nederland, maar gaat verder onder Marees Groep. Voor het station werd bijna anderhalf miljoen euro betaald. W.J. Kok BV nam het station ‘Reeuwijk’ (A12) over van TotalEnergies voor zo’n 8,5 miljoen euro.

Tot slot ging locatie ‘Labbegat’ (A59) in Sprang-Capelle van Shell naar Enviem Retail Real Estate voor een bedrag van ruim 2,8 miljoen euro. De laatste locaties van de dag blijven allemaal in handen van de huidige huurders. Opvallend is dat er soms vele miljoenen zaten tussen het hoogste bod en het op één na hoogste bod. Zo was het verschil tussen de twee biedingen bij locatie ‘Jutphaas’ (A2) in Nieuwegein bijna 9 miljoen euro en bij tankstation ‘De Lucht-Oost’ aan de A2 ging het zelfs om ongeveer 10 miljoen euro.

Concurrentie bevorderen

De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Elk jaar worden daarom huurrechten voor benzinestations langs de rijkswegen door het Rijksvastgoedbedrijf geveild. Om te bepalen in welke volgorde dat gebeurt, vond er op 24 augustus een loting plaats op het Haagse notariskantoor Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn.

De locaties zijn opgedeeld in twee rondes: in ronde 1 kwamen de zeventien locaties aan bod die voor de eerste keer geveild worden, in ronde 2 volgden de acht locaties die al eens eerder geveild zijn of niet onder de overgangsbepalingen van de wet vallen. Bestaande concessiehouders kunnen bij een eerste veilingronde nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen. In een tweede ronde valt dit voordeel weg en is de locatie makkelijker te verkrijgen.

De biedingen

Bekijk de uitslag van de veiling (onder voorbehoud) hieronder. De vetgedrukte locaties wisselen van huurder.

Ronde 1

1. Locatie ‘Het Gevlocht’ (A67) in Asten, Texaco. Hoogste bod: EG Retail – 4.570.000 euro.
2. Locatie ‘De Tille’ (N59) in Oude-Tonge, Shell. Hoogste bod: Tamoil Nederland – 2.251.234 euro.
3. Locatie ‘Vanenburg’ (A28) in Putten, Shell, Van Doorn en Top. Hoogste bod: Van Doorn en Top – 11.666.000 euro.
4. Locatie ‘Bospoort’ (A4) in Leiderdorp, Shell. Hoogste bod: Shell Nederland Verkoopmij – 12.001.050 euro.
5. Locatie ‘Brammelo’ (Eibergsestraat 238) in Haaksbergen, amiGo (onderdeel van VARO Energy). Hoogste bod: Weghorst Beheer – 576.000 euro.
6. Locatie ‘Oeienbosch’ (A67) in Veldhoven, Esso. Hoogste bod: De Haan Tankstations – 7.025.000 euro.
7. Locatie ‘Bethlehem’ (N9) in Den Helder, TotalEnergies. Hoogste bod: TotalEnergies Marketing NL – 1.667.123 euro.
8. Locatie ‘Voordaan’ (A27) in Groenekan, BP. Hoogste bod: BP Europa SE – BP Nederland – 10.278.000 euro.
9. Locatie ‘Sonse Heide’ (A50) in Son en Breugel, BP, Schuilenburg Servicestation. Hoogste bod: Schuilenburg Servicestation – 8.000.000 euro.
10. Locatie ‘Jutphaas’ (A2) in Nieuwegein, TotalEnergies. Hoogste bod: TotalEnergies Marketing NL – 13.667.123 euro.
11. Locatie ‘De Lucht-Oost’ (A2) in Bruchem, Shell. Hoogste bod: Shell Nederland Verkoopmij – 24.700.000 euro.
12. Locatie ‘Honswijck’ (A1) in Muiden, BP, Pompstation Vechtbrug. Hoogste bod: EG Retail – 27.511.500 euro.
13. Locatie ‘De Brink’ (A50) in Klarenbeek, Esso. Hoogste bod: EG Retail – 9.070.000 euro.
14. Locatie ‘IJzendijke’ (N61) in IJzendijke, Esso, Aers Vastgoed. Hoogste bod: Aers Vastgoed – 1.851.000 euro.
15. Locatie ‘Helvoirt’ (N65) in Helvoirt, BP. Hoogste bod: De Haan Tankstations – 3.025.000 euro.
16. Locatie ‘Ruyven’ (A13) in Delfgauw, Esso, NRGValue Tankstations NL. Hoogste bod: EG Retail – 14.580.000 euro.
17. Locatie ‘Lingehorst’ (A2) in Beesd, BP, Exploitatiemaatschappij Lingehorst. Hoogste bod: Exploitatiemaatschappij Lingehorst – 12.300.000 euro.

Ronde 2

18. Locatie ‘De Horn’ (A7) in Abbekerk, TinQ, Oliehandel Nederland. Hoogste bod: Marees Groep – 1.460.000 euro.
19. Locatie ‘Reeuwijk’ (A12) in Bodegraven, TotalEnergies. Hoogste bod: W.J. Kok BV – 8.500.050 euro.
20. Locatie ‘Overbroek’ (A15) in Ochten, Esso, NRGValue Tankstations NL. Hoogste bod: EG Retail – 6.309.000 euro.
21. Locatie ‘Labbegat’ (A59) in Sprang-Capelle, Shell. Hoogste bod: Enviem Retail Real Estate – 2.815.000 euro.
22. Locatie ‘Bolder’ (A1) in Holten, BP. Hoogste bod: BP Europa SE – BP Nederland – 7.002.000 euro.
23. Locatie ‘Drielander’ (A28) in Harderwijk, Texaco. Hoogste bod: EG Retail – 5.212.000 euro.
24. Locatie ‘Molenheide’ (A58) in Gilze, Shell. Hoogste bod: Shell Nederland Verkoopmij – 7.632.000 euro.
25. Locatie ‘De Knoest’ (A27) in Nieuwegein, OK. Hoogste bod: Weghorst Beheer – 5.251.000 euro.

Vijftien jaar huurrechten

Nederland telt zo’n 250 locaties die geveild worden. De hoogste bieder krijgt uiteindelijk de huurrechten toegekend, die vervolgens voor een periode van maximaal vijftien jaar gelden. Vorig jaar gingen 29 locaties onder de hamer. Toen kregen zeven locaties uiteindelijk een nieuwe huurder.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

2 reacties op “Vijf tankstations langs de snelwegen krijgen nieuwe huurders na veiling”

Ruud Looijenstein|10.09.21|12:14

Absurd dit. Wat een verspilling van geld en grondstoffen. Want alles moet natuurlijk nieuw zijn en alle goedwerkende apparatuur zal grotendeels de stort op gaan. Neen…. wij klootjesvolk gaan wel weer duurzaam bezuinigen en nog minder stikstof uitstoten. Wanneer worden wij met ons allen nu eens wakker en zien dat wij allemaal voor de gek worden gehouden. Denk eens na mensen..

Steven Jung|11.09.21|08:47

De mensen zullen van het verleden nooit leren waarom, hebzucht is ooooh…zo belangrijk en ze bezitten DNA van de duivel.
En wanneer ze hun ogen sluiten zullen ze moeten verantwoorden maar dan is er geen weg meer terug.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vijf tankstations langs de snelwegen krijgen nieuwe huurders na veiling | TankPro.nl

Vijf tankstations langs de snelwegen krijgen nieuwe huurders na veiling

Tijdens de negentiende editie van de tankstationveiling wisselden vijf locaties van eigenaar. De grote meerderheid van de 25 stations gaat daarentegen ook de komende vijftien jaar verder onder dezelfde huurders. 

In het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade vond woensdag de jaarlijkse veiling van de tankstations langs de rijkswegen plaats. Op het programma stonden twintig locaties aan de Nederlandse snelwegen en vijf stations aan de drukke N-wegen.

Grote bedragen

Net zoals bij de editie van 2020 weerhield de coronacrisis de deelnemers er niet van om torenhoge bedragen neer te leggen voor de huurrechten. Het eerste tankstation dat tijdens de veiling van eigenaar wisselde, was de locatie ‘Brammelo’ in Haaksbergen. Voor een bedrag van ruim een half miljoen euro ging het station van Varo Energy naar Weghorst Beheer, dat in de regio meerdere tankstations exploiteert. Opvallend is dat er geen tweede hoogste bod was voor de locatie. Het bleek aan het einde van de dag bovendien het ‘goedkoopste’ tankstation te zijn en de enige die voor minder dan een miljoen euro werd overgenomen.

Voor de tweede locatie die van eigenaar wisselde werd gelijk het hoogste bedrag van de dag betaald. Locatie ‘Honswijck’ (A1) in het Noord-Hollandse Muiden, dat in handen was van Pompstation Vechtbrug en wordt geëxploiteerd in de kleuren van BP, wordt overgenomen door EG Retail voor een bedrag van ruim 27,5 miljoen euro. Dat is overigens gelijk ook het hoogste bod ooit geboden op een tankstationveiling. Vorig jaar werd voor de huurrechten van Den Ruygenhoek West in Hoofddorp (A4) iets meer dan 27 miljoen euro betaald, tot woensdag het record.

Overnames in tweede ronde

In de tweede ronde vonden er meerdere wisselingen van de wacht plaats. Locatie ‘De Horn’ in Abbekerk (A7) is niet langer in handen van Oliehandel Nederland, maar gaat verder onder Marees Groep. Voor het station werd bijna anderhalf miljoen euro betaald. W.J. Kok BV nam het station ‘Reeuwijk’ (A12) over van TotalEnergies voor zo’n 8,5 miljoen euro.

Tot slot ging locatie ‘Labbegat’ (A59) in Sprang-Capelle van Shell naar Enviem Retail Real Estate voor een bedrag van ruim 2,8 miljoen euro. De laatste locaties van de dag blijven allemaal in handen van de huidige huurders. Opvallend is dat er soms vele miljoenen zaten tussen het hoogste bod en het op één na hoogste bod. Zo was het verschil tussen de twee biedingen bij locatie ‘Jutphaas’ (A2) in Nieuwegein bijna 9 miljoen euro en bij tankstation ‘De Lucht-Oost’ aan de A2 ging het zelfs om ongeveer 10 miljoen euro.

Concurrentie bevorderen

De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Elk jaar worden daarom huurrechten voor benzinestations langs de rijkswegen door het Rijksvastgoedbedrijf geveild. Om te bepalen in welke volgorde dat gebeurt, vond er op 24 augustus een loting plaats op het Haagse notariskantoor Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn.

De locaties zijn opgedeeld in twee rondes: in ronde 1 kwamen de zeventien locaties aan bod die voor de eerste keer geveild worden, in ronde 2 volgden de acht locaties die al eens eerder geveild zijn of niet onder de overgangsbepalingen van de wet vallen. Bestaande concessiehouders kunnen bij een eerste veilingronde nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen. In een tweede ronde valt dit voordeel weg en is de locatie makkelijker te verkrijgen.

De biedingen

Bekijk de uitslag van de veiling (onder voorbehoud) hieronder. De vetgedrukte locaties wisselen van huurder.

Ronde 1

1. Locatie ‘Het Gevlocht’ (A67) in Asten, Texaco. Hoogste bod: EG Retail – 4.570.000 euro.
2. Locatie ‘De Tille’ (N59) in Oude-Tonge, Shell. Hoogste bod: Tamoil Nederland – 2.251.234 euro.
3. Locatie ‘Vanenburg’ (A28) in Putten, Shell, Van Doorn en Top. Hoogste bod: Van Doorn en Top – 11.666.000 euro.
4. Locatie ‘Bospoort’ (A4) in Leiderdorp, Shell. Hoogste bod: Shell Nederland Verkoopmij – 12.001.050 euro.
5. Locatie ‘Brammelo’ (Eibergsestraat 238) in Haaksbergen, amiGo (onderdeel van VARO Energy). Hoogste bod: Weghorst Beheer – 576.000 euro.
6. Locatie ‘Oeienbosch’ (A67) in Veldhoven, Esso. Hoogste bod: De Haan Tankstations – 7.025.000 euro.
7. Locatie ‘Bethlehem’ (N9) in Den Helder, TotalEnergies. Hoogste bod: TotalEnergies Marketing NL – 1.667.123 euro.
8. Locatie ‘Voordaan’ (A27) in Groenekan, BP. Hoogste bod: BP Europa SE – BP Nederland – 10.278.000 euro.
9. Locatie ‘Sonse Heide’ (A50) in Son en Breugel, BP, Schuilenburg Servicestation. Hoogste bod: Schuilenburg Servicestation – 8.000.000 euro.
10. Locatie ‘Jutphaas’ (A2) in Nieuwegein, TotalEnergies. Hoogste bod: TotalEnergies Marketing NL – 13.667.123 euro.
11. Locatie ‘De Lucht-Oost’ (A2) in Bruchem, Shell. Hoogste bod: Shell Nederland Verkoopmij – 24.700.000 euro.
12. Locatie ‘Honswijck’ (A1) in Muiden, BP, Pompstation Vechtbrug. Hoogste bod: EG Retail – 27.511.500 euro.
13. Locatie ‘De Brink’ (A50) in Klarenbeek, Esso. Hoogste bod: EG Retail – 9.070.000 euro.
14. Locatie ‘IJzendijke’ (N61) in IJzendijke, Esso, Aers Vastgoed. Hoogste bod: Aers Vastgoed – 1.851.000 euro.
15. Locatie ‘Helvoirt’ (N65) in Helvoirt, BP. Hoogste bod: De Haan Tankstations – 3.025.000 euro.
16. Locatie ‘Ruyven’ (A13) in Delfgauw, Esso, NRGValue Tankstations NL. Hoogste bod: EG Retail – 14.580.000 euro.
17. Locatie ‘Lingehorst’ (A2) in Beesd, BP, Exploitatiemaatschappij Lingehorst. Hoogste bod: Exploitatiemaatschappij Lingehorst – 12.300.000 euro.

Ronde 2

18. Locatie ‘De Horn’ (A7) in Abbekerk, TinQ, Oliehandel Nederland. Hoogste bod: Marees Groep – 1.460.000 euro.
19. Locatie ‘Reeuwijk’ (A12) in Bodegraven, TotalEnergies. Hoogste bod: W.J. Kok BV – 8.500.050 euro.
20. Locatie ‘Overbroek’ (A15) in Ochten, Esso, NRGValue Tankstations NL. Hoogste bod: EG Retail – 6.309.000 euro.
21. Locatie ‘Labbegat’ (A59) in Sprang-Capelle, Shell. Hoogste bod: Enviem Retail Real Estate – 2.815.000 euro.
22. Locatie ‘Bolder’ (A1) in Holten, BP. Hoogste bod: BP Europa SE – BP Nederland – 7.002.000 euro.
23. Locatie ‘Drielander’ (A28) in Harderwijk, Texaco. Hoogste bod: EG Retail – 5.212.000 euro.
24. Locatie ‘Molenheide’ (A58) in Gilze, Shell. Hoogste bod: Shell Nederland Verkoopmij – 7.632.000 euro.
25. Locatie ‘De Knoest’ (A27) in Nieuwegein, OK. Hoogste bod: Weghorst Beheer – 5.251.000 euro.

Vijftien jaar huurrechten

Nederland telt zo’n 250 locaties die geveild worden. De hoogste bieder krijgt uiteindelijk de huurrechten toegekend, die vervolgens voor een periode van maximaal vijftien jaar gelden. Vorig jaar gingen 29 locaties onder de hamer. Toen kregen zeven locaties uiteindelijk een nieuwe huurder.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

2 reacties op “Vijf tankstations langs de snelwegen krijgen nieuwe huurders na veiling”

Ruud Looijenstein|10.09.21|12:14

Absurd dit. Wat een verspilling van geld en grondstoffen. Want alles moet natuurlijk nieuw zijn en alle goedwerkende apparatuur zal grotendeels de stort op gaan. Neen…. wij klootjesvolk gaan wel weer duurzaam bezuinigen en nog minder stikstof uitstoten. Wanneer worden wij met ons allen nu eens wakker en zien dat wij allemaal voor de gek worden gehouden. Denk eens na mensen..

Steven Jung|11.09.21|08:47

De mensen zullen van het verleden nooit leren waarom, hebzucht is ooooh…zo belangrijk en ze bezitten DNA van de duivel.
En wanneer ze hun ogen sluiten zullen ze moeten verantwoorden maar dan is er geen weg meer terug.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.