‘Ongeveer 13 procent van de brandstofdiefstallen gepleegd met valse kentekenplaten’

De politie heeft maandagmiddag twee mannen aangehouden voor tanken zonder betalen. De heren werden opgepakt bij een Esso-tankstation aan de Planetenlaan in Haarlem en kregen vervolgens een reeks bekeuringen gepresenteerd.

De twee werden opgemerkt door een politieman in vrije tijd. Hij zag hoe de mannen in de buurt van het tankstation hun kentekenplaat wisselden, vervolgens tankten, er rap vandoor gingen en hun kentekenplaat nogmaals vervingen. De agent die het tweetal betrapte schakelde daarop zijn collega’s in. Zij wisten de mannen op de Westelijke Randweg aan te houden.

Valse kentekens komen vaker voor

Volgens Niels van Os wordt in ongeveer 13 procent van de gevallen waarbij brandstof wordt gestolen gebruikgemaakt van valse kentekenplaten. “Het is in die gevallen heel moeilijk om de dader te achterhalen, want de valse platen sturen je naar een ander persoon”, legt de productontwikkelaar van SODA uit. De organisatie helpt ondernemers om de financiële schade die gepaard gaat met brandstofdiefstal te verhalen op de brandstofdief.

“Omdat deze brandstofdieven onvindbaar worden, wanen zij zich onaantastbaar. Dit wordt versterkt door het feit dat deze zaken alleen kunnen worden opgelost in samenwerking met de politie. Deurwaarders laten de zaken links liggen, omdat de pakkans klein is.”

Reeks bekeuringen

De mannen van 45 en 19 jaar uit Noordwijk werden uiteindelijk voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Daar kregen ze bekeuringen voor het rijden met valse kentekenplaten en de diefstal van de benzine. Ook pleegde de bestuurder de nodige verkeersovertredingen tijdens zijn vlucht, zoals het rijden door rood licht, rechts inhalen en tegen het verkeer inrijden, aldus de politie. Zowel de kentekenplaten die tijdens het tanken als daarvoor en -na werden gebruikt bleken ook nog eens gestolen te zijn.

Hoewel het in Haarlem toeval was dat een agent het duo betrapte, gaat SODA actief achter de doorrijders aan. “Het duurt vaak lang, maar er zijn meerdere gevallen bekend waarbij SODA samen met de politie toch bij de dader wist te komen. Soms doordat dit op heterdaad wordt gezien, zoals in dit voorbeeld, maar een ander voorbeeld is een geval waarbij een dader vele malen tankte zonder te betalen. SODA kende de auto vanwege de specifieke kenmerken. De brandstofdief liep tegen de lamp toen hij met zijn vriendin ging tanken en wel een keer netjes wilde betalen. Maar, door een vergissing bleef de brandstof uiteindelijk onbetaald. SODA herkende de auto met ditmaal het originele kenteken. Inmiddels zijn alle andere zaken ook in behandeling.”

24 keer tanken zonder betalen

Eerder deze maand maakte de politie ook al melding van brandstofdiefstal. Een 32-jarige man en een 28-jarige vrouw uit Polen werden begin augustus op het Vincent van Goghplein in Etten-Leur door de politie aangehouden. Het stel wordt ervan verdacht maar liefst 24 keer met hun auto te hebben getankt zonder te betalen.

De politie kreeg een melding van een blauwkleurige Chevrolet met een Pools kenteken die al enkele dagen op het plein geparkeerd stond. In de auto lagen een man en een vrouw te slapen. De agenten maakten hen wakker, waarna ze in gebrekkig Engels vertelden dat ze dakloos waren. Het paspoort van de man lag volgens hem als onderpand bij een garage waar zijn autoband werd gerepareerd. De man werd emotioneel en gaf direct toe dat hij enkele keren getankt had zonder te betalen.

Ook in dit soort gevallen kan SODA helpen de schade op de brandstofdieven te verhalen. “Doordat de aangifte staat gekoppeld aan het kenteken kan de politie deze informatie bij iedere controle opvragen. Zelfs brandstofdieven met een buitenlands kenteken lopen de kans uiteindelijk tegen de lamp te lopen”, aldus Van Os.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Ongeveer 13 procent van de brandstofdiefstallen gepleegd met valse kentekenplaten’ | TankPro.nl

‘Ongeveer 13 procent van de brandstofdiefstallen gepleegd met valse kentekenplaten’

De politie heeft maandagmiddag twee mannen aangehouden voor tanken zonder betalen. De heren werden opgepakt bij een Esso-tankstation aan de Planetenlaan in Haarlem en kregen vervolgens een reeks bekeuringen gepresenteerd.

De twee werden opgemerkt door een politieman in vrije tijd. Hij zag hoe de mannen in de buurt van het tankstation hun kentekenplaat wisselden, vervolgens tankten, er rap vandoor gingen en hun kentekenplaat nogmaals vervingen. De agent die het tweetal betrapte schakelde daarop zijn collega’s in. Zij wisten de mannen op de Westelijke Randweg aan te houden.

Valse kentekens komen vaker voor

Volgens Niels van Os wordt in ongeveer 13 procent van de gevallen waarbij brandstof wordt gestolen gebruikgemaakt van valse kentekenplaten. “Het is in die gevallen heel moeilijk om de dader te achterhalen, want de valse platen sturen je naar een ander persoon”, legt de productontwikkelaar van SODA uit. De organisatie helpt ondernemers om de financiële schade die gepaard gaat met brandstofdiefstal te verhalen op de brandstofdief.

“Omdat deze brandstofdieven onvindbaar worden, wanen zij zich onaantastbaar. Dit wordt versterkt door het feit dat deze zaken alleen kunnen worden opgelost in samenwerking met de politie. Deurwaarders laten de zaken links liggen, omdat de pakkans klein is.”

Reeks bekeuringen

De mannen van 45 en 19 jaar uit Noordwijk werden uiteindelijk voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Daar kregen ze bekeuringen voor het rijden met valse kentekenplaten en de diefstal van de benzine. Ook pleegde de bestuurder de nodige verkeersovertredingen tijdens zijn vlucht, zoals het rijden door rood licht, rechts inhalen en tegen het verkeer inrijden, aldus de politie. Zowel de kentekenplaten die tijdens het tanken als daarvoor en -na werden gebruikt bleken ook nog eens gestolen te zijn.

Hoewel het in Haarlem toeval was dat een agent het duo betrapte, gaat SODA actief achter de doorrijders aan. “Het duurt vaak lang, maar er zijn meerdere gevallen bekend waarbij SODA samen met de politie toch bij de dader wist te komen. Soms doordat dit op heterdaad wordt gezien, zoals in dit voorbeeld, maar een ander voorbeeld is een geval waarbij een dader vele malen tankte zonder te betalen. SODA kende de auto vanwege de specifieke kenmerken. De brandstofdief liep tegen de lamp toen hij met zijn vriendin ging tanken en wel een keer netjes wilde betalen. Maar, door een vergissing bleef de brandstof uiteindelijk onbetaald. SODA herkende de auto met ditmaal het originele kenteken. Inmiddels zijn alle andere zaken ook in behandeling.”

24 keer tanken zonder betalen

Eerder deze maand maakte de politie ook al melding van brandstofdiefstal. Een 32-jarige man en een 28-jarige vrouw uit Polen werden begin augustus op het Vincent van Goghplein in Etten-Leur door de politie aangehouden. Het stel wordt ervan verdacht maar liefst 24 keer met hun auto te hebben getankt zonder te betalen.

De politie kreeg een melding van een blauwkleurige Chevrolet met een Pools kenteken die al enkele dagen op het plein geparkeerd stond. In de auto lagen een man en een vrouw te slapen. De agenten maakten hen wakker, waarna ze in gebrekkig Engels vertelden dat ze dakloos waren. Het paspoort van de man lag volgens hem als onderpand bij een garage waar zijn autoband werd gerepareerd. De man werd emotioneel en gaf direct toe dat hij enkele keren getankt had zonder te betalen.

Ook in dit soort gevallen kan SODA helpen de schade op de brandstofdieven te verhalen. “Doordat de aangifte staat gekoppeld aan het kenteken kan de politie deze informatie bij iedere controle opvragen. Zelfs brandstofdieven met een buitenlands kenteken lopen de kans uiteindelijk tegen de lamp te lopen”, aldus Van Os.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.