Neste zet frituurvet McDonald’s om naar duurzame diesel

Foto: HAVI-Neste-McDonald’s

Het gebruikte frituurvet van alle 252 Nederlandse restaurants van McDonald’s wordt voortaan in de raffinaderij van Neste in Rotterdam omgezet in MY Renewable Diesel. Deze brandstof wordt vervolgens gebruikt in de vrachtwagens van HAVI, die op hun beurt weer goederen aan de fastfoodketen leveren.

De dieselvervanger van Neste is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel en wordt geproduceerd op basis van 100% hernieuwbare grondstoffen. De chemische samenstelling is nagenoeg gelijk aan die van fossiele diesel. De brandstof is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en levert een forse CO2-reductie op, tot 90 procent. Daarnaast wordt het percentage zwavel en aromaten met 50 procent verminderd. Er is geen sprake van verlies van motorvermogen en de actieradius is hetzelfde als bij het tanken van conventionele diesel. Een groot voordeel is dat het in elk voertuig met een dieselmotor gebruikt kan worden.

De samenwerking met Neste en HAVI is volgens Jeroen Dekkers, Hoofd Supply Chain van McDonald’s Nederland, een uitstekend voorbeeld van de manier waarop circulariteit in de praktijk wordt gebracht. “We verbinden de recycling van waardevol afval, waar we al jaren mee bezig zijn, aan onze ambities om de impact op het klimaat te verminderen. Samen met HAVI hebben we een roadmap ontwikkeld om onze logistieke CO2-uitstoot te verminderen en onze logistiek toekomstbestendiger te maken.”

Hybride en elektrische voertuigen

Naast de overstap naar hernieuwbare diesel gaan beide bedrijven ook bekijken in hoeverre er hybride en elektrische voertuigen kunnen worden ingezet. Ook de mogelijkheden van logistieke city hubs om de bewegingen in de binnenstad te verminderen, worden onder de loep genomen.

“Neste heeft de ambitie om wereldwijd marktleider te worden op het gebied van hernieuwbare en circulaire oplossingen. We zijn verheugd om samen te werken met McDonald’s en HAVI om te laten zien hoe de circulaire economie in de praktijk kan worden gebracht”, zegt Carl Nyberg, Executive Vice President van Neste’s Renewable Road Transport.

Uitstekende grondstof

Neste wil samenwerken met bedrijven en steden om hun gebruikte frituurvet en ander afval om te zetten in duurzame brandstof en -producten, vervolgt hij. “Het gebruikte frituurvet van McDonald’s is een uitstekende grondstof voor onze Neste MY Renewable Diesel. De brandstof heeft een lage uitstoot, is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel en vereist geen aanpassingen aan bestaande dieselmotoren.

Neste is in Nederland actief sinds 2011, toen de Rotterdamse raffinaderij voor duurzame producten haar activiteiten startte. De raffinaderijen in Rotterdam en de raffinaderij in Singapore behoren tot de grootste hernieuwbare dieselraffinaderijen ter wereld. Vorig jaar opende Neste een nieuw kantoor in Hoofddorp. Dit kantoor dient als wereldwijde hub voor de groeiende Renewable Aviation business.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Neste zet frituurvet McDonald’s om naar duurzame diesel | TankPro.nl

Neste zet frituurvet McDonald’s om naar duurzame diesel

Foto: HAVI-Neste-McDonald’s

Het gebruikte frituurvet van alle 252 Nederlandse restaurants van McDonald’s wordt voortaan in de raffinaderij van Neste in Rotterdam omgezet in MY Renewable Diesel. Deze brandstof wordt vervolgens gebruikt in de vrachtwagens van HAVI, die op hun beurt weer goederen aan de fastfoodketen leveren.

De dieselvervanger van Neste is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel en wordt geproduceerd op basis van 100% hernieuwbare grondstoffen. De chemische samenstelling is nagenoeg gelijk aan die van fossiele diesel. De brandstof is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en levert een forse CO2-reductie op, tot 90 procent. Daarnaast wordt het percentage zwavel en aromaten met 50 procent verminderd. Er is geen sprake van verlies van motorvermogen en de actieradius is hetzelfde als bij het tanken van conventionele diesel. Een groot voordeel is dat het in elk voertuig met een dieselmotor gebruikt kan worden.

De samenwerking met Neste en HAVI is volgens Jeroen Dekkers, Hoofd Supply Chain van McDonald’s Nederland, een uitstekend voorbeeld van de manier waarop circulariteit in de praktijk wordt gebracht. “We verbinden de recycling van waardevol afval, waar we al jaren mee bezig zijn, aan onze ambities om de impact op het klimaat te verminderen. Samen met HAVI hebben we een roadmap ontwikkeld om onze logistieke CO2-uitstoot te verminderen en onze logistiek toekomstbestendiger te maken.”

Hybride en elektrische voertuigen

Naast de overstap naar hernieuwbare diesel gaan beide bedrijven ook bekijken in hoeverre er hybride en elektrische voertuigen kunnen worden ingezet. Ook de mogelijkheden van logistieke city hubs om de bewegingen in de binnenstad te verminderen, worden onder de loep genomen.

“Neste heeft de ambitie om wereldwijd marktleider te worden op het gebied van hernieuwbare en circulaire oplossingen. We zijn verheugd om samen te werken met McDonald’s en HAVI om te laten zien hoe de circulaire economie in de praktijk kan worden gebracht”, zegt Carl Nyberg, Executive Vice President van Neste’s Renewable Road Transport.

Uitstekende grondstof

Neste wil samenwerken met bedrijven en steden om hun gebruikte frituurvet en ander afval om te zetten in duurzame brandstof en -producten, vervolgt hij. “Het gebruikte frituurvet van McDonald’s is een uitstekende grondstof voor onze Neste MY Renewable Diesel. De brandstof heeft een lage uitstoot, is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel en vereist geen aanpassingen aan bestaande dieselmotoren.

Neste is in Nederland actief sinds 2011, toen de Rotterdamse raffinaderij voor duurzame producten haar activiteiten startte. De raffinaderijen in Rotterdam en de raffinaderij in Singapore behoren tot de grootste hernieuwbare dieselraffinaderijen ter wereld. Vorig jaar opende Neste een nieuw kantoor in Hoofddorp. Dit kantoor dient als wereldwijde hub voor de groeiende Renewable Aviation business.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.