Foto: Remco Nieuwenbroek / TankPro.nl

Meer dan 100.000 volledig elektrische auto’s in Nederland

Foto: Remco Nieuwenbroek / TankPro.nl

Op 1 januari van dit jaar stonden er 107.000 volledig elektrische auto’s geregistreerd, 62.000 meer dan in 2019. Dat meldt het CBS op basis van kentekengegevens van de RDW. Het CBS zag verder een daling van het aantal plug-in hybrides.

Voor het eerst rijden er in Nederland meer dan 100.000 volledig elektrische auto’s rond. In vier op de vijf gevallen ging het om auto’s van de zaak. De bijtelling bedroeg 4 procent in 2019 en is met ingang van dit jaar verhoogd naar 8 procent. De verkoop van volledig elektrische auto’s piekte in december, vlak voor dit minder gunstige tarief van kracht werd. Toen werden 22.900 van zulke auto’s verkocht, meer dan in de vijf voorgaande maanden bij elkaar.

Tesla Model 3

De gunstige bijtelling geldt sinds begin 2019 alleen tot een catalogusprijs van 50.000 euro. Voor elke euro daarboven is de bijtelling 22 procent. De modellen in die prijsklasse waren dan ook het populairst in 2019. Een jaar vielen de duurdere modellen nog in de smaak. Vorig jaar werd vooral de Tesla Model 3 veel verkocht, bleek eerder al uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG.

Plug-in hybrides

Het CBS constateert verder een daling van het aantal plug-in hybrides. Daarvan reden er begin dit jaar 91.000 rond, 3 procent minder dan een jaar eerder. Op deze auto’s zijn al enkele jaren geen gunstige bijtellingsregels van toepassing.

Auteur: Michael van Wijngaarden

Michael van Wijngaarden is vaste journalist voor vakblad Automobiel Management. Regelmatig schrijft hij ook voor TankPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.