Persfoto: Toyota

36 H2-stations geopend in Europa in 2019, Duitsland blijft koploper

Persfoto: Toyota

Er zijn vorig jaar 36 nieuwe tankstations voor waterstof bijgekomen in Europa, waarmee de teller eind december uitkwam op 177. Vooral in Duitsland groeit het aantal snel. In 2019 werden er bij onze oosterburen 22 nieuwe stations gebouwd waar waterstof getankt kan worden. Dat blijkt uit cijfers van H2Stations.org. In Nederland zijn er ondertussen volop concrete plannen voor meer H2-stations. Bij het BP-station van Jan Paul Kerkhof in Den Haag, kan vanaf half maart waterstof getankt worden. 

Wereldwijd zijn er vorig jaar 83 waterstoftankstations geopend, waarvan bijna de helft in Europa. Eind 2019 stond de teller in Europa op 177 locaties; 87 daarvan liggen in Duitsland. Op de tweede plek staat Frankrijk met 26 tankstations voor waterstof. De focus ligt bij de Fransen vooral op 350 bar-locaties, waar alleen bussen en trucks en geen personenauto’s kunnen tanken. Daarvoor is immers een 700 bar-installatie nodig.

Twintig locaties in de planning

Jarenlang bleef het aantal H2-stations in Nederland beperkt tot drie locaties (Rhoon, Delfzijl en Helmond). September vorig jaar opende PitPoint aan de Westervoortsedijk in Arnhem een locatie, die zowel geschikt is voor bussen en vrachtwagens (350 bar) als voor personenvoertuigen (700 bar). Vanaf half maart opent ook BP Kerkhof aan de Binckhorstlaan in Den Haag z’n deuren voor waterstofvoertuigen. Er is ook hier gekozen voor installaties voor 700 en 350 bar.

Ook in Nederland is er een langzame kentering zichtbaar en maken steeds meer partijen werk van waterstof, bleek uit een eerdere inventarisatie van TankPro. Die verwachtingen worden ook onderschreven door de cijfers van H2Stations.org. Er zijn in ons land concrete plannen voor 21 nieuwe tankstations. Onder meer het Groningse bedrijf Holthausen Energy Points, OrangeGas, Shell Nederland, Green Planet, H2point, Total Nederland en NXT willen locaties gaan openen.

Naast Europa wordt op dit moment vooral in Azië geïnvesteerd in tanklocaties waar voertuigen met een brandstofcel hun tank kunnen vullen. Inmiddels zijn er 178 stations operationeel in Azië; Japan (114) en Zuid-Korea (33) zijn daarbij de koplopers in het Verre Oosten. In Noord-Amerika waren er eind 2019 74 waterstofstations, 48 daarvan liggen in Californië.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “36 H2-stations geopend in Europa in 2019, Duitsland blijft koploper”

Daan|17.03.20|17:49

Is het waterstof tankstation in Den Haag open gegaan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

36 H2-stations geopend in Europa in 2019, Duitsland blijft koploper | TankPro.nl
Persfoto: Toyota

36 H2-stations geopend in Europa in 2019, Duitsland blijft koploper

Persfoto: Toyota

Er zijn vorig jaar 36 nieuwe tankstations voor waterstof bijgekomen in Europa, waarmee de teller eind december uitkwam op 177. Vooral in Duitsland groeit het aantal snel. In 2019 werden er bij onze oosterburen 22 nieuwe stations gebouwd waar waterstof getankt kan worden. Dat blijkt uit cijfers van H2Stations.org. In Nederland zijn er ondertussen volop concrete plannen voor meer H2-stations. Bij het BP-station van Jan Paul Kerkhof in Den Haag, kan vanaf half maart waterstof getankt worden. 

Wereldwijd zijn er vorig jaar 83 waterstoftankstations geopend, waarvan bijna de helft in Europa. Eind 2019 stond de teller in Europa op 177 locaties; 87 daarvan liggen in Duitsland. Op de tweede plek staat Frankrijk met 26 tankstations voor waterstof. De focus ligt bij de Fransen vooral op 350 bar-locaties, waar alleen bussen en trucks en geen personenauto’s kunnen tanken. Daarvoor is immers een 700 bar-installatie nodig.

Twintig locaties in de planning

Jarenlang bleef het aantal H2-stations in Nederland beperkt tot drie locaties (Rhoon, Delfzijl en Helmond). September vorig jaar opende PitPoint aan de Westervoortsedijk in Arnhem een locatie, die zowel geschikt is voor bussen en vrachtwagens (350 bar) als voor personenvoertuigen (700 bar). Vanaf half maart opent ook BP Kerkhof aan de Binckhorstlaan in Den Haag z’n deuren voor waterstofvoertuigen. Er is ook hier gekozen voor installaties voor 700 en 350 bar.

Ook in Nederland is er een langzame kentering zichtbaar en maken steeds meer partijen werk van waterstof, bleek uit een eerdere inventarisatie van TankPro. Die verwachtingen worden ook onderschreven door de cijfers van H2Stations.org. Er zijn in ons land concrete plannen voor 21 nieuwe tankstations. Onder meer het Groningse bedrijf Holthausen Energy Points, OrangeGas, Shell Nederland, Green Planet, H2point, Total Nederland en NXT willen locaties gaan openen.

Naast Europa wordt op dit moment vooral in Azië geïnvesteerd in tanklocaties waar voertuigen met een brandstofcel hun tank kunnen vullen. Inmiddels zijn er 178 stations operationeel in Azië; Japan (114) en Zuid-Korea (33) zijn daarbij de koplopers in het Verre Oosten. In Noord-Amerika waren er eind 2019 74 waterstofstations, 48 daarvan liggen in Californië.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “36 H2-stations geopend in Europa in 2019, Duitsland blijft koploper”

Daan|17.03.20|17:49

Is het waterstof tankstation in Den Haag open gegaan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.